Perioada post-criză a adus cu sine o schimbare a raportului de forțe în ceea ce privește balanța chirie vs. rată bancară. În ultimul timp, achiziționarea unei locuințe prin credit bancar și plata unei rate au devenit mai avantajoase în materie de costuri comparativ cu plata unei chirii.
Motivele sunt multiple, explică pentru EVZ Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama Group.
„Pe de o parte, prețul locuințelor s-a înjumătățit față de perioada 2007-2008, iar accesul la achiziționarea unei locuințe este mult mai facil. În plus, în ultimele 12 luni, băncile arată un apetit în creștere pentru acordarea de credite, iar costurile cu un credit ipotecar – fie el Prima Casă sau standard – s-au depreciat. De altfel, există în piață variante multiple în ceea ce privește creditarea – atât prin programul guvernamental Prima Casă, cât și produse standard de creditare care concurează serios Prima Casă”, a afirmat Necula.
Proprietar sau chiriaș? Creditul la bancă, mai avantajos decât chiria
De cealaltă parte, nivelul chiriilor nu a suportat în perioada de criză corecții atât de mari față de prețurile pentru achiziția de apartamente și, de aici, și echilibrarea raportului dintre cele două.
Avantaje si dezavantaje pentru fiecare optiune
„Chiria poate fi o alternativă viabilă, în realitate, doar pentru o perioadă determinată și pentru un anumit segment de client – clientul tânăr, aflat, de cele mai multe ori, la o primă locuință în care se mută, un client care nu dorește să își stabilească domiciliul într-un anumit loc pentru un interval de timp îndelungat. O dată trecut de această etapă, și acest client se va orienta, probabil, spre achiziționarea unei locuințe”, a declarat Necula.
În plus, raportul chirie vs. rată lunară nu este în România unul care să favorizeze chiria; din contră, conform ultimelor calcule – rata este mai avantajoasă. Deci, și prin prisma acestui fapt, chiria este o soluție temporară, până la obținerea avansului necesar accesării unui credit imobiliar. Iar statisticile susțin acest lucru – peste 90% dintre români dețin o proprietate și trendul se va menține probabil și în viitor.
„Nu este însă vorba doar de mentalitate, ci și de un anumit tipic profesional: populația activă nu se mută constant în România cu locul de muncă dintr-un oraș în altul, ci doar în situații izolate. De cele mai multe ori, fie rămâne în orașul natal, fie se orientează încă din perioada facultății spre orașe mai dezvoltate în care se stabilește și își construiește viitorul – inițial în chirie, apoi ca proprietari”, a afirmat Necula.
Dacă singurul avantaj pentru chirie este acela al unei mai mari mobilități, dezvantajele sunt multiple – de la o relație dificilă pe care o poți avea cu proprietarul, la faptul că sistemul de închiriere în România nu este unul reglementat, dar și că achiți lunar o chirie similară sau chiar mai mare decât o rată lunară, iar, la final, nu dispui de niciun bun imobil.
„În ceea ce privește rata bancară, avantajul este că efortul financiar nu este unul semnificativ, iar plata pentru achiziție se face progresiv. Nici plata avansului nu mai este un obstacol acum întrucât programul Prima Casă permite un avans minim de 5%. Dezavantajul în acest caz este faptul că accesarea unui credit este sinonimă cu asumarea unei responsabilități pe o perioadă îndelungată, de 30 de ani, în cele mai multe dintre cazuri. Totuși, o dată cu relaxarea sistemului de creditare, există variante de refinanțare avantajoase care pot elimina acest punct slab”, a explicat Necula.
Câteva calcule
În Bucuresti, chiriile medii sunt in acest moment de 230 euro/lună pentru garsoniere, 300 euro lună/2 camere şi circa 380 euro lună/3 camere, potrivit datelor transmise de imobiliare.ro la cererea EVZ. Preţurile apartamentelor variază astfel: 1090 euro/mp pentru garsoniere (32.700 euro pentru o garsonieră de 30 mp), 1080 euro/mp pentru 2 camere (59.400 euro pentru 55 mp), respectiv 1022 euro/mp pentru 3 camere (76.650 euro pentru o suprafata utila de 75 mp).
„Dincolo de aspectul financiar, avantajele, respectiv dezavantajele sunt de ordin subiectiv: siguranţa pe care ţi-o da proprietatea, deşi aceasta este foarte relativă dacă achiziţia nu are loc cu cash, statutul de om realizat, la casa ta, care vine din backgroundul cultural, respectiv asumarea unor cheltuieli fixe ridicate în cazul unei achiziţii cu credit bancar pe termen lung”, au explicat reprezentanţii imobiliare.ro.