Alexandru Mustiață a venit de nicăieri, a stat un an șef la Urbanism și a plecat din nou în anonimat. Primarul Mihai Chirica n-a explicat niciodată de ce l-a ales, ca și cum n-ar fi avut niciun argument rezonabil.
Dar arhitectul-șef al Iașiului a ajuns să facă afaceri chiar cu dezvoltatorii imobiliari. Alexandru Mustiață a vândut un teren cu 100.000 de euro Ancăi Condurache exact când aceasta era în proces cu Primăria din cauza a două blocuri construite fără autorizație. Ulterior, s-a declarat în conflict de interese, dar a luat banii.
Mustiață și soția au cumpărat terenul de 556 mp, de la nr. 42 al străzii Vasile Lupu, în aprilie 2016, cu 40.000 de euro, la licitația unei executări silite, după ce prețul scăzuse deja de trei ori.
FOTO: Alexandru Mustiață a luat 100.000 de euro de la Anca Condurache când era arhitect-șef
Dar în septembrie 2016, Mustiață se angajează la Primăria Iași, inspector la Urbanism, iar de la 1 ianuarie devine arhitect-șef al orașului. Pe 1 septembrie 2017, șeful Urbanismului vinde terenul din Vasile Lupu cu 100.000 de euro, avantaj de 60.000 de euro față de prețul din urmă cu un an, cumpărătoarea fiind Anca Elena Condurache.
Straniu este că, doar cu o săptămână înainte de tranzacție, sus-numita depusese la Primărie o nouă cerere de intrare în legalitate a unuia dintre cele mai scandaloase proiecte imobiliare construite vreodată la Iași. E vorba de cele trei blocuri construite în Aurel Vlaicu, numărul 49. Cumpărătoarea era și petentă la arhitectul-șef, vânzătorul terenului.
Alexandru Mustiață a spus că Anca Condurache îi era vecină pe Vasile Lupu și că a vrut să facă o alipire: „Prețul a fost corect, la valoarea pieței, ea avea un teren mai mare alături și voia să construiască”.
„Prețul terenului a fost corect”
Anca Condurache n-a putut fi contactată, fiind plecată în vacanță în Dubai. Soțul ei, Doru Plugaru (acesta fiind un pseudonim sub care este cunoscut public, numele real fiind Dragoș Dumitroaie), ne-a declarat că nu știe decât vag situația juridică a blocurilor din Aurel Vlaicu.
FOTO: Cele trei blocuri construite pe numele Ancăi Condurache. În 2015 se ceruse o autorizație pe „locuință colectivă mică” și au apărut 137 de apartamente
„Unul e autorizat din 2015, altul din 2016 – parcă, iar al treilea e acum în curs de autorizare, ne mai trebuie un aviz PSI”. Precizăm că toate cele trei construcții, totalizând 127 de apartamente, au fost date în folosință în urmă cu doi ani, la începutul lui 2016.
Despre tranzacția cu arhitectul-șef, Plugaru spune că a fost corectă: „Am cerut evaluare, 200 euro/mp, noi mai aveam acolo 1.500 mp și vrem să construim ceva mare”. În noiembrie 2017, Anca Condurache a depus o cerere de autorizare pentru o clădire de birouri și locuințe colective pe Vasile Lupu nr. 42-44.
Nu există PUZ
Dar clienta lui Mustiață era plină de scandaluri imobiliare. Cazul blocurilor din Aurel Vlaicu (mai jos de Doi Băieți, în spatele fostului sediu E.On), ridicate pe numele Ancăi Condurache, este revoltător.
FOTO: Blocurile ridicate fără autorizație sunt extrem de înghesuite. Sunt doar 25 de locuri de parcare la 137 de apartamente
În iunie 2015, ea a depus o cerere de PUZ la Primărie pentru locuințe colective. De atunci și până astăzi, acest PUZ nu a ajuns niciodată în Consiliul Local. Peste două săptămâmi, Anca Condurache revine cu o nouă cerere, de data aceasta pentru construire locuință colectivă mică, sperând să nu mai aibă nevoie de PUZ. Nici în acest caz, pe site-ul Primăriei, până în prezent, nu apare a fi eliberată o autorizație de construcție.
Între timp, Anca Condurache se apucă de construit cele trei blocuri.
În iulie 2015, Poliția Locală amendează investitorul cu 1.000 de lei pentru lucrări fără autorizație. Apoi, în noiembrie, Serviciul Control Urbanism al Poliției Locale înaintează dosarul în instanță, cerând desființarea lucrărilor