Acțiunea de demolare a chioșcurilor din stațiile de metrou a continuat noaptea trecută cu demolarea buticurilor de la Gara Basarab. Zona fiind în sectorul 1 al Capitalei, intervenția a fost realizată de muncitori de la Administrația Domeniului Public din cadrul primăriei condusă de Clotilde Armand .
Primărița și-a anunțat sprijinul pentru colegul ei, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, în a reda călătorilor stațiile de metrou. Evenimentul zilei a aflat de ce echipele tehnice, care aveau drept țintă demolarea a șapte buticuri de la Basarab, nu au reușit să-și îndeplinească ”misiunea” și să le dărâme pe toate.
Demolări pe timp de noapte
După ce, zilele trecute, demolarea magazinelor din subteranul ce aparține Metrorex s-a derulat chiar și în timpul programului de rulare al metroului, acum aceste acțiuni s-au mutat pe timp de noapte. Asta pentru a nu se mai ajunge la conflicte spontane iscate între călătorii plătitori, revoltați că nu li se permite accesul în stații pentru a ajunge la serviciu, și jandarmii și polițiștii care păzeau intrările pe timpul aelor lucrări.
Așa s-a întâmplat și în cazul acțiunii care a vizat magazinele din subteranul Metrorex, de la stația Gara Basarab. La ora 22.00, când în București intra în vigoare interdicția de a mai circula pe străzi, echipele formate din muncitori ale ADP Sector 1 și din angajați de la ”Administrativ” - Poliția Locală Sector 1 se apucau de treabă. Ținta lor erau șapte buticuri care trebuiau demolate conform planificării.
Trei din șapte buticuri au fost date jos
”O echipă formată din 15-17 angajați de la ADP și de la Poliția Locală Sector 1 a fost trimisă de primar (n.r. Clotilde Armand) să demoleze șapte buticuri din stația Gara Basarab. Lucrările au început la ora 22.00 și s-au încheiat după ora trei dimineața, interval de timp în care au fost demolate doar trei din cele șapte chioșcuri vizate. Vorbim de trei magazine ai căror proprietari le pregătiseră pentru această operațiune. Erau complet goale, marfa fusese luată din ele ca să se poată acționa”, ne-au explicat surse din cadrul Primăriei Sectorului 1.
Faptul că patru buticuri au scăpat de demolare are o explicație. Două dintre acele magazine erau înțesate cu marfă și nimeni nu a vrut să riște un scandal cu proprietarul care ar fi putut acuza echipele de demolare de lipa unor produse. În cazul celorlalte două buticuri ”supraviețuitoare” sunt necesare unele verificări care să ateste în a cui proprietate sunt.
Chioșcurile Metrorex rămân în picioare
”Demolarea a două dintre buticuri a fost amânată până ce proprietarii își vor lua din interior marfa care le aparține. Numeni nu a vrut să riște un conflict în instanță ce ar fi putut avea ca obiect acuzația de furt. Oamenii au fost somați în scris, prin afișare la chioșc, și prin urmare sunt obligați să vină să-și ia marfa pentru ca magazinul să poată fi demolat. În cazul celorlalte două chișocuri rămase în picioare, se fac verificări pentru a se afla ale cui sunt. Dacă aparțin unui privat, vor fi date jos. Dacă sunt ale Metrorex, dacă se va stabili cu documente că au fost construite o dată cu stația, nu vor mai fi dărâmate”, a adăugat, în exclusivitate, aceeași sursă.
Polițiști, jandarmi și polițiști locali s-au aflat în stația de metrou până în zori, pe toată durata lucrărilor de demolare.
ADP, în proces cu Primaria
Între ADP Sector 1 și primăria condusă de Clotilde Armand este un conflict care se derulează în acest moment în instanță. Sindicatul ADP acuză că respectivul serviciu public este adus cu bună știință la faliment prin tăiatea unor contracte și interzicerea de prestări de servicii către populație pentru a fi desființat și înlocuit cu ONG-uri prietene, promovate politic.