Chinezii din Europa își fac bagajele! Unii plătesc adevărate averi să se întoarcă acasă!

Date fiind ravagiile pe care coronavirusul le face în Europa, chinezii se pregătesc să se întoarcă în țara natală.  Unii nu ezită să plătească un zbor de întoarcere cu un avion privat, notează site-ul francez 20minutes.fr.

Nici nu e de mirare, în China, acolo unde a început epidemia,  autoritățile au anunțat joi zero cazuri noi de origine locală. Asta în timp ce în  Italia, Franța, Spania și Germania contaminările explodează. Nu e vorba cazuri izolate. Zeci de mii de student, specialiști și comercianți fac eforturi să ajungă cât mai repede acasă.

Drumul de întoarcere nu este foarte simplu.  Zborurile către China sunt puține și foarte scumpe, contaminarea este posibilă în avion, iar la sosire li se impune o carantină de paisprezece zile - în general într-un hotel. O regulă de care Zhao Yidong, un consultant IT de 29 de ani care s-a întors dintr-o misiune în Franța, nu a scăpat. "Părinții mei erau foarte îngrijorați, mă sunau în fiecare zi", spune el dintr-un hotel de două stele din Yangzhou (est), orașul său natal, unde se află în carantină. Când a ajuns la Shanghai, a fost supus unor verificări medicale, iar apoi autoritățile l-au dus la hotel. " Nu am ce să mă plâng: un medic ne examinează în fiecare zi, iar angajații ne lasă trei mese complete în fața ușii. Șederea lui este plătită pe jumătate de către autorități. Restul este pe cheltuiala sa: 1.680 de yuani (220 de euro) pentru paisprezece nopți. „Aplaud această carantină din tot sufletul. Prefer să trec prin asta decât să risc să-mi infectez familia".

Chinezii care se întorc din străinătate se confruntă și cu altfel de probleme. Pe rețelele de socializare, mulți îi critică pe acești „iresponsabili” care readuc virusul în China. Deja au fost identificate peste 200 de cazuri importate din Europa. În această săptămână, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Beijing le-a recomandat studenților să evite întoarcerile „dacă nu sunt absolut necesare”.

Chinezii din Europa sunt speriați mai ales de lipsa de fermitate a guvernelor occidentale și de faptul că populația nu respectă niciun fel de reguli. "Epidemia este gravă în Marea Britanie, iar politica lui Boris nu este adaptată", spune un student pe nume Zhou, care a reușit să ajungă pe aeroportul din Shanghai Pudong. Dacă Zhou s- întors cu o cursă de linie, un tată bogat a trimis un avion la Londra pentru a-și repatria fiica, potrivit companiei chineze IFlyPlus. L-a costat 1 milion de yuani, circa 130.000 de euro.

În prima jumătate a lunii martie, compania IFlyPlus a declarat că a înregistrat o creștere de 227% în cursul anului în ceea ce privește cursele China- europa.

Mulți chinezi nu se pot întoarce. Sun Qiujie, 27 de ani, angajată în publicitate la Paris trebuie să lucreze în continuare. „Părinții mei înnebunesc, vor să mă duc acasă. De fiecare dată când vorbim unii cu alții, ne apucă plânsul ”, spune ea.