Chinezii, acţionari la British Petroleum

Ieri, China a cumpărat acţiuni care totalizează 1% din British Petroleum, cea mai mare companie britanică.

Un fond de investiţii din China a dat 1 miliard de lire sterline pe procentul achiziţionat din compania britanică, mişcare ce nelinişteşte guvernul de la Londra, potrivit „The Telegraph“. Totuşi, premierul britanic Gordon Brown a ţinut să atenueze impactul acestei achiziţii: „Vrem ca Marea Britanie să devină destinaţia principală pentru afacerile Chinei, din moment ce această cooperare va crea mii de locuri de muncă pentru britanici“.

Nevoia de resurse a Chinei pentru alimentarea consumului ce creşte cu peste 20% anual sperie toate statele lumii. China are însă o strategie câştigătoare: achiziţionează participaţii mici din marile companii petroliere la nivel mondial şi investeşte în corporaţiile financiare, putând să îşi asigure în viitorul apropiat resursele de care are nevoie.   Precedente Tot un fond de investiţii deţinut de statul chinez a preluat, la începutul acestei luni, 1,6% din compania petrolieră franceză Total. Valoarea pachetului a fost de 1,8 miliarde de euro. Pe de altă parte, pentru preluarea ABN Amro de către Barclays, chinezii au contribuit cu investiţiile de 3,6 miliarde de dolari ale Băncii de Dezvoltare a Chinei, făcându-i pe analişti să remarce faptul că a devenit o obişnuinţă pentru China să îşi plaseze rezervele de bani cash în companii renumite din Marea Britanie şi SUA.

Acum trei ani, China National Offshore Oil Company (Cnooc) a făcut o ofertă de cumpărare a companiei americane Unocal (Union Oil Company of California). La acea dată, vestea a iscat o adevărată furtună pe scena politică americană. Tranzacţia a fost blocată de o rezoluţie a Congresului SUA, iar compania a fost oferită tot unor americani (Chevron) pentru 16 miliarde de dolari, deşi chinezii oferiseră cu 2,5 miliarde mai mult. PUTERE

Companiile chinezeşti atacă lumea Firmele chinezeşti sunt din ce în ce mai puternice, iar influenţa lor asupra economiei lumii este în creştere, potrivit analiştilor publicaţiei „The Times“. Cele mai influente întreprinderi chinezeşti se bazează pe resurse puternice, susţinerea statului şi pe o politică managerială prudentă. Banca Industrială şi Comercială a Chinei a devenit, anul trecut, acţionarul principal al Standard Bank din Africa de Sud contra sumei de 5 miliarde de dolari. În plus, banca din China a cumpărat şi filiala Fortis Bank din Hong Kong. Un alt exemplu este „Ping An“ Asigurări care vrea să ajungă la o valoare de piaţă de 17 miliarde de dolari pentru a-şi finanţa achiziţiile din întreaga lume. Printre ţintele vizate se numără Britain Prudential.