După ce a aruncat lumea într-o cumplită criză de sănătate încercând să ascundă epidemia de Covid-19, regimul comunist de la Beijing vrea acum să tragă cât mai multe foloase din această nenorocire. Și nu e vorba numai de încleștarea propagandistică în care s-a angrenat cu Statele Unite, nici de eforturile de a dovedi lumii întregi superioritatea sistemului politic chinezesc. Liderii comuniști vor, folosind pretextul pandemiei, să reducă la tăcere orice veleități democratice în Hong Kong. Iată ce scrie ziarul american The Washington Post:
“În cei aproape 40 de ani de când pledează pentru democrație în Hong Kong, Martin Lee nu a fost arestat niciodată.
Acest faptl se datorează, fără îndoială, atașamentului său neabătut pentru formele pașnice de protest și reflectă totodată independența sistemului judiciar din Hong Kong și fapul că autoritățile realizează că persecutarea unui simbol politic ar provoca o reacție adversă majoră, atât pe plan intern cât și extern.
Este prin urmare un semn al acestor vremuri neobișnuite, afectate de pandemie, și al hotărârii regimului comunist din China de a le exploata, faptul că Lee, acum în vârstă de 81 de ani, a fost arestat sâmbătă împreună cu alți 14 politicieni, juriști și activiști cunoscuți din cadrul opoziției.
„Sunt ușurat și mândru să fiu în sfârșit înregistrat drept inculpat, după ce am văzut atât de mulți tineri minunați arestați și inculpați”, a declarat neînfricatul activist. „Vom lupta pentru democrație împreună.”
Curajul îi va fi, fără îndoială, necesar activistului, pentru că aparent avem de a face cu un efort major al guvernului lui Xi Jinping și al administrației lui marionetă din Hong Kong de a zdrobi mișcarea pro-democrație, folosind pandemia drept acoperire.
Criza din sănătate a pus deja capăt lunilor de demonstrații populare de masă pe care autoritățile nu le-au putut opri, nici chiar cu represiunea în masă a poliției și cu cele peste 7.000 de arestări.
În loc să accepte această pauză a conflictului, Xi a optat să escaladeze. În ianuarie și-a instalat un aliat adept al liniei dure, Luo Huining, drept șef al biroului de legătură între Beijing și Hong Kong. Săptămâna trecută, Luo a ținut un discurs incendiary în care cerea recuperarea și adoptarea pachetului de legi de securitate care ar interzice acte de răzvrătire, subversiune sau independență față de China.
Legislația a fost propusă și apoi retrasă în 2003, în urma protestelor de masă. Acum Xi pare hotărât să o impună cu forța.
Nu va fi ușor, chiar dacă Covid-19 îi ține pe protestatari departe de stradă. Politicienii pro-democrație, inclusiv din Partidul Democrat fondat de Lee, dețin un număr considerabil de locuri în legislativul din Hong Kong și au o șansă de a obține și mai multe la alegerile programate în septembrie.
Ceea ce poate explica arestările numeroase de sâmbătă: printre arestați se numără un parlamentar și opt foști parlamentari, alături de editorul ziarului pro-opoziție Apple Daily, Jimmy Lai.
Dacă vor fi condamnați, li s-ar putea interzice participarea la alegeri. Între timp, marionetele Chinei lasă de înțeles că vor urma acțiuni împotriva altor parlamentari, pe care îi acuză de tergiversarea procedurilor parlamentare prin discursuri nesfârșite.
Preocuparea față de pandemie nu a împiedicat reacțiile internaționale la reprimare: atât administrația Trump, cât și cea britanică au publicat comunicate critice. S-au alăturat și mai mulți senatori americani din ambele partide.
Ei au subliniat că regimul Xi nesocotește flagrant principiul „o țară, două sisteme” pe baza căruia China și-a redobândit suveranitatea asupra Hong Kong-ului și care garantează conservarea statului de drept și libertăților politice cel puțin până în 2046.
Beijingul a respins imediat criticile, dar îi va fi mai dificil să evite reacția negativă ce va veni probabil de la investitorii străini din Hong Kong sau de la cetățenii deja întărâtați din regiune- chiar dacă cei din urmă vor trebui să mai aștepte până la trecerea pandemiei”.