China și-a exprimat de mult îngrijorarea că Statele Unite ar putea folosi rețeaua de sateliți Starlink a companiei Space X pentru spionaj în regiune. Cu toate acestea, în urma uui recent experiment, oamenii de știință au demonstrat că și China comunistă ar putea exploata Starlink, în propriul avantaj.
China si-a detectat propria dronă
Un om de știință chinez și echipa sa au susținut că Beijingul ar putea detecta cu succes un avion invizibil folosind sateliții Starlink ai lui Elon Musk. Ca parte a acestui experiment, grupul a lansat o dronă DJI Phantom 4 Pro de pe coasta Guangdongului. Drona avea dimensiunea unei păsări și o secțiune radar similară cu cea a unui avion de luptă invizibil.
În ciuda caracteristicilor sale invizibile, ținta a apărut neașteptat pe ecran, chiar dacă radarul de la sol nu a reacționat. Oamenii de știință au explicat că acest lucru a fost posibil deoarece drona a fost iluminată de radiația electromagnetică a unui satelit Starlink care trecea deasupra Filipinelor.
Conform raportului, această capacitate nu a fost demonstrată de nicio altă națiune.
Dacă se va dovedi real experimentul, ar putea fi un avantaj
Dacă un astfel de experiment se va dovedi real, comuniștii din China ar putea obține un avantaj fără precedent asupra adversarilor săi. Statele Unite dispun de un stoc semnificativ de avioane invizibile. Cum ar fi F-22 Raptor și F-35 Lightning II, precum și o flotă de bombardiere invizibile.
Într-un conflict între China și Statele Unite, cea din urmă ar încerca probabil să penetreze spațiul aerian al Chinei folosind avioanele sale de luptă de ultimă generație „nedetectabile”.
Experimentul chinez ar putea eroda serios avantajul american. Și ar permite Armatei Populare de Eliberare să doboare avioanele americane.
Cum ar folosi China Starlink
Raportul echipei de cercetare condusă de profesorul Yi Jianxin de la Școala de Informații Electronice a Universității din Wuhan a subliniat că avioanele invizibile, precum F-22 Raptor al SUA, folosesc materiale absorbante și forme geometrice specifice pentru a minimiza reflectarea undelor electromagnetice, permițându-le să păcălească sistemele radar.
Cu toate acestea, profesorul Yi și echipa sa au scris într-o lucrare publicată în Journal of Signal Processing că, dacă o stație radar ar folosi semnalele puternice și aproape universale ale sateliților Starlink, capacitățile sale de detectare ar putea fi „neafectate de forma tridimensională și materialul de suprafață al țintei”. Acest lucru va „oferi avantaje semnificative în detectarea țintelor mici și invizibile”, a notat echipa.
În plus, în timpul funcționării, pozițiile radarelor militare obișnuite sunt vizibile pentru adversari, făcându-le posibile ținte. Yi și colegii săi au scris și că „prin utilizarea unor surse de radiație terțe, sistemele radar pot avea capacități sporite de disimulare și anti-interferență”.
Armata chineză insistă că e un succes
Centrul Național de Monitorizare Radio din China a supravegheat experimentul. Mai mult, concluziile au fost supuse evaluării armatei înainte de a fi publicate.
Echipa chineză a spus că avionul ar putea dispersa unele dintre undele electromagnetice transmise de sateliții de comunicații. Acest lucru înseamnă, în esență, că aceste unde,ar putea interfera cu semnalele de comunicație obișnuite.