O femeie din China a fost amendată la locul de muncă după ce a născut cel de-al doilea copil fară să ceară permisiunea companiei la care lucrează, relatează presa chineză.
Femeia a semnat un contract cu angajatorul său din orașul Jinan, provincia Shandong ce stipula faptul că doar două angajate ale companiei pot rămâne însărcinate anual, una în luna aprilie și alta în luna octombrie, contractul fiind semnat după ce China a abandonat în anul 2015 politica copilului unic, fapt ce a permis familiilor chineze să poată avea mai mult de un copil, relatează Beijing Youth Daily.
În concordanță cu planificatorul alcătuit de către companie, femeia (numită dna. Zhou de către jurnalistii chinezi) ar fi putut rămâne însărcinată doar în anul 2020.
Dar la puțin timp după ce acest contract a fost semnat, dna. Zhou a aflat că este gravidă. Deoarce femeia este în vârstă de 31 de ani, ea a ales să păstreze sarcina și a născut anul trecut.
Dna. Zhou a intrat în concediu de maternitate, dar un director al companiei la care lucra a anunțat-o că datorită încălcării contractului semnat ea va fi amendată cu mai mult de 2000 de yuani (300 de euro), datorită faptului că nu a născut în conformitate cu planificarea elaborată de către companie.
Întrebat de către mas-media locală, un director al companiei a declarat că nu a fost în intenția companiei să-i interzică femeii dreptul de a avea un al doilea copil, ci doar să planifice calendarul nașterilor.
Compania la care lucrează Dna. Zho are 25 de angajați, 17 dintre ei sunt femei ce se află la vârsta maternității. Directorul companiei a declarat faptul că, „firma nu ar putea funcționa dacă toate angajatele ar rămâne gravide în același timp”.
Sesizate de către presă, autoritățile competente au intervenit în această cauză și Dna. Zhou a primit amenda înapoi din partea angajatorului vinerea trecută.
China, care are în prezent o populaţie de peste 1,3 miliarde de persoane, a instituit aşa-numita politică a copilului unic în anii '70, într-o încercare de controlare a creşterii populaţiei.
Atunci când propaganda nu a dat rezultate, oficialii locali au recurs la avorturi, amenzi usturătoare şi sterilizare forţată.
Dacă nu ar fi renunțat la politica copilului unic China ar fi devenit ţara cu cea mai bătrână populaţie din lume în doar 15 ani, cu peste 400 de milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani.