Este pentru prima dată în istorie când omenirea reușește să ducă un obiect pe această parte a satelitului natural al Pământului.
După ce, pe 1 ianuarie, sonda spațială New Horizons a explorat lumea cea mai îndepărtată de Pământ – asteroidul Ultima Thule -, joi, 4 ianuarie, a fost rândul Chinei să aibă o uriașă realizare științifică: ea a reușit să amplaseze un vehicul robotizat („rover”) pe fața ascunsă a Lunii. Este pentru prima dată în istoria umanității când are loc un asemenea succes.
Vehiculul se numește Chang’e 4 și a decolat pe 7 decembrie trecut la bordul unei rachete Long March 3 B de la centrul de lansare Xichang din sud-estul țării.
Ulterior, a făcut de mai multe ori înconjurul Lunii, în special pentru a se verifica buna funcționare a telecomunicațiilor și a transferului de date către Terra.
Odată aselenizat, Chang’e 4 va efectua o serie de explorări și experimente științifice.
Reușita chineză va permite „amplasarea (pe Lună) de antene puternice pentru ascultarea spațiului îndepărtat”, a declarat astrofizicianul francez Francis Rocard pentru L’Express, explicând: „Deoarece pe această parte a Lunii suntem protejați de poluarea radio de pe Pământ; într-un fel, se deschide o nouă fereastră către univers.”