În ciuda tensiunilor dintre ele, China și Statele Unite colaborează destul de bine în domeniul agricol dovadă fiind cantitățile imense de cereale pe care le tranzacționează în această perioadă.
Departamentul pentru Agricultură din SUA (USDA) a anunțat că Republica Populară Chineză a achiziționat, marți, o cantitate record de porumb, 1.762 milioane de tone cu livrare începând din luna septembrie, până în 2021. Este cea mai mare tranzacție zilnică de acest fel a patra cea mai mare vânzare din SUA în general.
Începând din luna martie, când a început achizițiile de pe piața americană, China a dat comenzi de 4,19 milioane de tone tone de porumb cu livrare în următorii doi ani. De asemenea, conform datelor USDA, în luna iulie, statul chinez a mai achiziționat și 1,17 milioane de tone de soia americană, o cantitate cu cea cumpărată luna trecută.
Anterior, China a impus tarife pentru importurile de de porumb și soia din SUA ca răspuns la tarifele americane pentru produsele fabricate în statul Asiatic. Acest lucru a făcut ca în 2019 importul de porumb din SUA să fie de doar 6,6 %, respectiv 4,79 milioane de tone.
Aceste tranzacții au avut loc în condițiile în care relațiile dintre cele două mari puteri, SUA și China, au devenit foarte tensionate pornind de la acuzațiile formulate de administrația americană în legătură cu răspândirea noului coronavirus continuând cu legea privind securitatea națională adoptată la Hong Kong și represiunile asupra populației uigure din provincia Xinjiang.
Potrivit specialiștilor, importurile foarte mari de porumb din SUA sunt justificate de necesitățile statului chinez de a-și completa rezervele naționale și de a-și asigura securitatea alimentară.
Prețul porumbului în China a atins un nivel foarte ridicat, încă de la începutul anului, deoarece acesta este foarte căutat de fermierii chinezi care îl folosesc la hrana animalelor. Porumbul este un ingredient de bază și este foarte căutat în contextul în care fermierii își refac populațiile de porci decimate din cauza pestei africane.
În luna mai, statul chinez a scos la vânzare cantități importante de porumb din rezervele naționale, sperând că, astfel, vor scădea prețurile.
Un raport al autorităților chineze arată că prețul porumbului s-ar putea menține ridicat și în următoarea perioadă deoarece livrările din Statele Unite vor începe abia în luna octombrie.
Pe de altă parte, specialiștii apreciază că statul chinez ar putea profita de prețurile scăzute la porumb, în contextul pandemiei de coronavirus, pentru a face achiziții uriașe de pe diferite piețe, în special din Ucraina, Rusia sau state ale Uniunii Europene, conform scmp.com.