China a luat startul în războiul stelelor

Odată cu lansarea unui satelit, Beijingul îşi testează armele spaţiale.

China a lansat, ieri, primul său satelit de explorare a Lunii, inaugurând, astfel, un ambiţios prgram spaţial al cărui scop este trimiterea unui astronaut pe satelitul natural al Pământului, în jurul anului 2020. Lansarea s-a făcut cu mare fast, notează AFP, la eveniment fiind prezenţi, pe lângă oficiali, sute de jurnalişti chinezi şi peste 2.000 de turişti veniţi din toate colţurile ţării. Oamenii de rând au fost nevoiţi să plătească fiecare câte 75 de euro pentru a asista la lansarea satelitului, care a avut loc la baza de la Xiachang, din Sichuan (sud-est).

Satelitul Chang E 1, botezat în cinstea zeiţei Lunii din mitologia chineză, s-a separat de racheta-purtătoare la 30 de minute de la decolare, aşa cum era prevăzut. Dacă totul va decurge fără probleme, satelitul se va plasa pe orbita Lunii pe 5 noiembrie. Misiunea lui Chang E 1, care va difuza în spaţiu 30 de cântece populare chinezeşti, va fi să capteze timp de un an imagini tridimensionale ale satelitului natural al Pământului. Costurile programului se ridică la 129 de milioane de euro.

„Această lansare este urmarea logică a activităţii spaţiale pe care China a început-o“, a explicat Philippe Coué, specialist în cadrul programului spaţial chinez şi autor al volumului „China vrea Luna“. China, care ocupă locul patru în topul puterilor economice din lume, a devenit în 2003 al treilea stat, după SUA şi Rusia, care a trimis oameni în spaţiu prin mijloace proprii.

De altfel, Beijingul a anunţat recent că vrea să se alăture celor 16 naţiuni deja prezente pe Staţia Spaţială Internaţională. Totuşi, anumite aspecte ale programului spaţial chinez sunt ţinute secrete din cauza puternicei implicări a armatei în aceste operaţiuni. PREGĂTIRI DE RĂZBOI Vânătoare cu unde lansate din submarin

O organizaţie pentru apărarea drepturilor omului a anunţat ieri că, în paralel cu lansarea unui satelit pe orbita Lunii, armata chineză intenţiona să testeze o tehnică de schimbare a cursului unui vehicul spaţial cu ajutorul unor semnale lansate de pe un submarin.

Centrul de informare pentru drepturile omului şi democraţie, cu sediul la Hong Kong, susţine că manevrele ar fi incluse în eforturile ţării de a dezvolta tehnologia necesară războiului spaţial.

Odată ce tehnologia de manevrare a sateliţilor va fi pusă la punct, specialiştii chinezi vor avea cunoştinţele necesare pentru a distruge sateliţii din spaţiu în eventualitatea unui război. China a şocat lumea în luna ianuarie, când a lansat o rachetă care a distrus un satelit meteorologic ce îi aparţinea, fără a anunţa în prealabil.