Timișorenii mai au de așteptat doar jumătate de an ca să scape de mirosul de cauciuc. Din mai 2015, mirosurile care provin de la fabrica de anvelope Continental și care le fac viața grea timișorenilor care locuiesc în partea de nord a orașului vor deveni amintire. Asta i-a promis primarului Nicolae Robu directorul de la Continental. Compania germană a prezentat planul de reducere a poluării, în urma unei investiții care se apropie de 10 milioane de euro.
Timişorenii mai au de aşteptat doar jumătate de an că să scape de mirosul de cauciuc. Din mai 2015, mirosurile care provin de la fabrică de anvelope Continental şi care le fac viaţă grea timişorenilor care locuiesc în partea de nord a oraşului vor deveni amintire. Asta i-a promis primarului Nicolae Robu directorul de la Continental. Compania germană a prezentat planul de reducere a poluării, în urmă unei investiţii care se apropie de 10 milioane de euro.
Primarul Nicolae Robu s-a întâlnit, zilele trecute, cu reprezentanţii producătorului de anvelope Continental care au dat asigurări că vor investi pentru a reduce poluarea. ”E un nou angajament luat de compania Continental, că va continuă investiţiile semnificative pentru reducerea radicală a mirosurilor neplăcute. Au prezentat şi un calendar, în 2015 vom avea momente în care ei se angajează să prezinte rezultate concrete. Le-am spus că nu ne interesează valoarea investiţiilor pentru reducerea poluării, ci rezultatele. Ei mi-au explicat că sumele uriaşe pe care le investesc vor produce fără îndoială rezultate, că dacă ei ar şti că nu produc n-ar irosi banii”, a explicat primarul Nicolae Robu Robu. El spune că nemţii recunosc problema şi sunt gata să o remedieze. ”Ei admit, vor fi mai mulţi bani, cel puţin zece milioane de euro”, spune Nicolae Robu.
Continental, unul din cei mai mari furnizori pentru industria auto, important producător de anvelope şi partener pentru industrie anunţă implementarea unei soluţii tehnice pentru reducerea disconfortului olfactiv în vecinătatea fabricii sale din Timişoara, până la finele lui 2015. În luna mai o prima etapă din această va fi finalizată, astfel că timişorenii vor simţi diferenţa în aerul pe care îl respiră. ”Prin acest proiect dorim să ne continuăm strategia de dezvoltare durabilă, care are printre obiectivele principale îmbunătăţirea continuă a proceselor noastre, şi în acelaşi timp reducerea constanţa a impactului operaţiunilor noastre asupra vecinătăţii”, a declarat Klaus Ohlwein, directorul general al fabricii de anvelope din Timişoara, la anunţarea investiţiei. ”Programul pe care dorim să îl implementăm în Timişoara constituie una din cele mai moderne tehnologii implementate de către Continental pentru protecţia mediului” a adăugat Ohlwein.
Concret, Continental va implementa tehnologia cu plasmă în aria de Vulcanizare (n.r. Non-Thermal Oxidation – Cold Plasmă technology (active oxygen)/Oxidare Non-Termică – Tehnologie cu Plasmă Rece - oxigen activ) şi va instala în aria de Mixare amestec un echiament denumit Regenerative Thermal Oxidation (RTO) – Oxidare Termică Regenerativă. Acest echipament va distruge compuşii organici volatili apăruţi în cadrul procesului de producţie prin oxidarea acestora la temperatura înalta. Investiţiile pentru cele două echipamente se ridică la suma de 9,5 milioane de euro, mai informează oficalii Continental.
Nemulţumiţi de poluarea din jurul fabricii de anvelope, timişorenii s-au obişnuit să protesteze constant. Cel mai adesea se realizează fotografii în care protagoniştii apar cu măştile de gaze pe figura. Acum două săptămâni o soprana din Timişoara a postat pe profilul sau de Facebook o imagine în care apare complet dezbrăcată, în faţă fabricii. Faţă îi e acoperită de o masca de gaze, iar în mâna ţine un trandafir roşu.