Generalul Charles de Gaulle - eroul Franței care n-a depus niciodată armele. Prin ce a rămas celebru marele general și om politic francez?
Generalul Charles de Gaulle - eroul Franței care n-a depus niciodată armele. Prin ce a rămas celebru marele general și om politic francez
„Franța a pierdut o bătălie! Franța nu a pierdut războiul!” se auzea la Radio BBC, vocea în franceză a unui bărbat cu pregătire militară, la 18 iunie 1940, în ajunul capitulării Franței în fața Germaniei Naziste. Se numea Charles de Gaulle și se născuse la Lille, la 22 noiemnbrie 1890. Familia sa avea ascendență în legendarele regiuni Burgundia și Normandia.
Erou al Primului Război Mondial, erou al Rezistenței în cel de Al Doilea Război Mondial, Charles de Gaulle, a scăpat de-a lungul timpului din cîteva tentative de asasinat, puse la cale, inclusiv de ofițeri cu grad înalt din Armata Franceză.
Gaullismul - Europa de la Atlantic la Urali și opoziția față de aderarea la CEE a Marii Britanii
Charles de Gaulle a impus doctrina Gaullismului, curent politic francez care a creat multe suspiciuni și efervescențe politice în Occident. În 1959, când a venit la putere ca președinte, a lanst ideea că „o Europă de la Atlantic la Urali va schimba soarta lumii”. Adică, el contesta practic eforturile la care Franța era parte, acelea de edificare a Comunităților Europene (fuseseră deja tratatele de la Paris-1951, Roma, 1957 și eșecul din 1954 al armatei europene). Atunci, britanicii fuseseră sceptici, dar văzând în 1957 că deja se construia ceva fără ei în Europa, și-au exprimat dorința să adere, dar generalul de Gaulle, deși datora englezilor ajutorul dat Rezistenței și pregătirea debarcării din Normandia, apreciind politica brittanică drept izolaționistă, se va opune
De Gaulle a mai șocat, așadar. pe toată lumea când Franța sub conducerea lui s-a opus aderării Marii Britanii la Comunitățile Europene. A susținut mereu că izolaționismul britanic va genera turbulențe politice mari. Să ne amintim ce au însemnat mai târziu, discursurile anti-europene ale premierului Margaret Thatcher și mai târziu, Brexitul.
Marea Britanie va adera la UE în 1973 și va ieși din UE prin Brexit, în 2020.
Charles de Gaulle și vizita în România. Cum a șocat președintele francez întreaga asistență?
În primul rând, venirea Generalului în România, în mai 1968. a șocat activul de partid. Trebuia un om care să-i gătească. Singurul as al bucătăriei franceze se numea Iosif Strassman și crescuse la școala legendarului Auguste Escoffier. În interbelic, strălucise în marile restaurante bucureștene, după venirea comuniștilor fiind marginalizat. Șansa lui fusese Ion Radu, bucătarul lui Dej și Ceaușescu. El și-a amintit de Ștrassman. Strassman a oferit bucatele puse în fața lui de Gaulle care a întrebat cine era bucătarul. Aflând cine era, i-a cerut lui Ceaușescu să-i perimită lui Ștrassman să se angajeze ca bucătar la Ambasada Franței la București.
La Craiova, Ceaușescu, în timpul vizitei a rămas ca la dentist, de două ori. Prima oară, soția lui de Gaulle a cerut să vadă un cămin de copii. Asta, pentru că ea însăși era mama unei fete cu probleme. A doua surpriză a fost aceea că Președintele de Gaulle a dat onorul unui bătrân din asistență, în sistem militar francez.
S-a aflat că bătrânul era general-maior (cu o stea atunci), se numea Polihron Dumitrescu (1893-1977), iar la Școala Superioară de Război de la Paris, îi fusese șef de an lui Charles de Gaulle. În 1969, generalul mai primește o stea, devenind general-locotenent. Era în rezervă din anul 1947, având gradul de general maior, la trecerea în rezervă.
Vizita în România are loc în contextul în care grevele studențești paralizaseră Franța, acestea ducând peste un an la demisia generalului de Gaulle din postul de Președinte al Republicii Franceze în 28 aprilie 1969.
Charles de Gaulle a murit la 9 noiembrie 1970.