CFR Marfă va concedia 3.000 de oameni în iulie

Companiile de stat monitorizate în cadrul Acordului cu FMI vor disponibiliza aproape 7.000 de angajaţi până cel târziu la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, pentru îmbunătăţirea performanţelor, potrivit angajamentului asumat de autorităţe române din Scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit documentelor citate, cele mai mari disponibilizări vor fi efectuate de companiile de transport feroviar, respectiv CFR Marfă, care îşi va reduce personalul cu 3.000 de poziţii până la sfârşitul lunii iulie, CFR SA - cel puţin 1.500 de poziţii reduse până la sfârşitul lunii iulie şi CFR Călători - cel puţin 1.000 de poziţii vor fi reduse până la sfârşitul lunii iulie, informează Agerpres.

Alte companii care vor efectua reduceri de personal în perioada următoare sunt: Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care îşi va reduce personalul cu cel puţin 600 de poziţii comparativ cu 2010 până la jumătatea lunii iulie, Intervenţii Feroviare SA - cel puţin 30 de poziţii până la sfârşitul lunii august, Electrificare CFR - cel puţin 110 poziţii până la sfârşitul lunii august, Telecomunicaţii CFR - cel puţin 100 de poziţii până la sfârşitul lunii august, Complexul Energetic Turceni - 200 de posturi vor fi reduse până la sfârşitul lunii septembrie şi Termoelectrica - cel puţin 300 de poziţii până la sfârşitul lunii iunie. Metrorex și RATB vor putea majora prețurile peste rata inflației

Totodată, legislaţia va fi modificată pentru a permite regiilor autonome Metrorex şi RATB să majoreze tarifele peste rata inflaţiei, în conformitate cu planul strategic ce prevede ca aceste companii să-şi poată acoperi cheltuielile curente din venituri şi cheltuielile de capital din subvenţii. Metrorex îşi va diminua costurile de mentenanţă cu cel puţin 30% la sfârşitul lui 2011, se arată în document.

"Pentru a îmbunătăţi guvernanţa companiilor de stat, vom interzice prelungirea, după 1 ianuarie 2012, a contractelor de management existente la companiile de stat iar pentru cele mai mari companii procesul de selecţie pentru poziţiile cheie din conducere (director general şi director financiar) va fi realizat de firme de resurse umane recunoscute pe plan internaţional. Şi actualii directori pot participa la procesul de selecţie", se precizează în document.

FMI a dat miercuri publicităţii Scrisoarea de intenţie a guvernului român şi Memorandumul de înţelegere între cele două părţi. Acesta prezintă şi măsurile ce vor fi adoptate de guvern în sectorul transporturilor.

În sectorul transporturilor rutiere, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR) îşi va majora veniturile în 2011 prin eliminarea sau renegocierea contractelor neperformante. Vor fi achitate arieratele CNADR (în prezent la 737 milioane de lei) provenite din proiectele de investiţii, până la sfârşitul lunii august.

La transportul feroviar de pasageri, pierderile operaţionale vor fi reduse cu 25% până la sfârşitul lui 2011, prin restructurare teritorială, reducerea numărului de angajaţi, închiderea rutelor neperformante şi reducerea numărului de trenuri care generează venituri scăzute.