„Fapta nu exista” pentru fostul președinte al UGIR Cezar Corâci si fiica sa. Judecătorii Nolden si Găitan au respins cererea DNA de sesizare a CJUE pentru încălcarea deciziilor CCR pe prescripriție. Este vorba despre dosarul DNA în care au fost vizați Cezar Corâci – fost președinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR-1903) – și fiica acestuia, Liliana Luțu-Corâci. În 2018, procuroarea DNA Dana Belciug i-a trimis în judecată pentru presupuse fraude cu fonduri europene, cu un rechizitoriu confirmat de către fostul adjunct DNA Marius Iacob în numele Laurei Kovesi.
Curtea de Apel București a pronunțat marți, 6 decembrie, decizia definitivă în procesul în care au fost trimiși în judecată pentru corupție fostul președinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România UGIR-1903, Cezar Ioan Corâci, și fiica acestuia, Luțu-Corâci Liliana Maria.
„Decizia penală nr.1560/A din 6 Decembrie 2022 – Respinge ca neîntemeiată cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării cu titlu preliminar asupra interpretării dispoziţiilor art.325 alin. l TFUE, Deciziei nr.2006/928 şi art. 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în temeiul art.267 TFUE formulată de către Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – Direcţia Naţională Anticorupţie. Respinge ca nefondate apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – Direcţia Naţională Anticorupţie, de apelantul-parte civilă Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi de apelanta-parte responsabilă civilmente Uniunea Generală a Industriaşilor din România împotriva sentinței penale nr.150/12.02.2021 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr.20362/3/2019 pe care o menține. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia inculpaţilor, persoanelor interesate şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei, astăzi, 06.12.2022”, se arată în decizie.
Acuzații au fost apărați de avocatul Nicolae Trăistaru
În dosarul judecat la Tribunalul București, acuzații au fost apărați de avocatul Nicolae Trăistaru. Acesta a reușit să o convingă pe judecătoarea Rebecca Zinca-Dinu că inculpații nu s-au făcut vinovați de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
Rechizitoriul a fost întocmit de procurorul DNA Dana Belciug, iar proiectul european vizat era „Qualymatch – Sistem integrat de asistență pentru îmbunătățirea accesului pe piața muncii pe baza calificării”, lansat în 2011. Acesta își propunea sprijinirea eforturilor de angajare ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă prin furnizarea unor servicii de orientare profesională, de asistență în ocupare și de motivare a antreprenoriatului din România și era cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – „Investește în Oameni!”, potrivit Luju.