Cetatea Devei, închisă până anul viitor

Obiectivul turistic cu care se mândreşte cel mai mult reşedinţa judeţului Hunedoara trece prin prelungitul chin al procedurilor de restaurare şi refuncţionalizare. Cu toate că Cetatea Devei va fi mai mult închisă, turiştii vor putea să urce cu mono-linerul ("telecabina", cum i se spune popular), să admire priveliştea şi cam atât.

Încă de prin 2005, edilii Devei anunţau că vor să pună la punct şi să ducă la îndeplinire un plan ambiţios de restaurare şi refuncţionalizare a Cetăţii Devei. În 2007 s-a început cu Incinta 1 (cea situată chiar în vârful dealului şi care cuprinde cetatea medievală în sine). Aici s-ar fi dorit amenajarea unei zone de belvedere, a unei săli de conferinţe, a unei librării şi a unei cafenele. Ministerul Culturii s-a opus, însă lista de propuneri privind funcţionalizarea cetăţii nu este definitivă. Pe ea a mai apărut, între timp, amenajarea unei săli multimedia în imediata apropiere a staţiei superioare a "telecabinei". Lucrările sunt însă departe de a ajunge la faza finală. Între timp, fondurile necesare lucrărilor de restaurare s-au dovedit a fi total insuficiente, motiv pentru care şi acum se mai lucrează la realizarea unor intervenţii de urgenţă şi, cam atât. Planurile primăriei au fost serios afectate de criza economică, iar la întârzierea lucrărilor au mai contribuit şi câteva descoperiri făcute de arheologi, care au cerut să le cerceteze în amănunt, la faţa locului.

Cu banii europeni merge mai repede

Pentru celelalte două incinte ale întregului complex medieval, Primăria Deva a reuşit să obţină o finanţare europeană în valoare totală de aproximativ 9 milioane de euro, municipalitatea urmând să suporte doar 2% din cheltuielile eligibile ale proiectului, plus cheltuielile neeligibile, suma provenită din fonduri nerambursabile fiind de 6,5 milioane de euro. Conform proiectului, cu aceşti bani vor fi restaurate ziduri şi căi de acces, cele două porţi ale Cetăţii, Sala Artileriştilor, dar vor fi amenajate în bastioanele din cele două incinte şi spaţii expoziţionale moderne. Proiectul se află acum în faza desemnării executanţilor de lucrări, iar reprezentanţii Primăriei Deva spun că, cel mai probabil, Cetatea Devei, în întregul ei, va putea fi vizitată în toamna anului 2012, când toate cele trei incinte ale monumentului ar trebui să fie renovate şi "dotate" cu spaţii noi, în care turistul să simtă că vizitează un obiectiv istoric "modernizat".