Locuitorii Sighisoarei sunt aparati, din turnuri, de umbrele cavalerilor medievali.
Cetatea Sighisoarei, atestata pentru prima data in urma cu opt secole, reprezinta un loc aparte pe hartile turistice: are de oferit ceva deosebit pentru fiecare vizitator.
Romanticilor le da prilejul sa se plimbe de mana pe stradutele inguste, pavate cu granit, istoricilor le arata cum isi petreceau viata locuitorii din Evul Mediu, iar estetilor le dezvaluie, la fiecare pas, cate un amanunt arhitectonic surprinzator.
In 1999, UNESCO i-a recunoscut valoarea, incluzand-o in patrimoniul mondial. Anul acesta, la festivalul medieval deja consacrat, municipalitatea a lansat o campanie de sensibilizare a autoritatilor centrale asupra starii de degradare a monumentelor, sub titulatura „S.O.S. Cetatea Sighisoara”.
Deocamdata, cetatea se incapataneaza sa reziste, printre santurile sapate pentru inlocuirea sistemului de canalizare, purtandu-si locuitorii si vizitatorii intr-o lume disparuta, altfel, de secole.
Zona prospera Prima mentiune a cetatii Sighisoarei dateaza din 1280, cu denumirea „Castrum Sex”. Ridicata pe platoul superior al dealului, ea servea drept refugiu pentru locuitorii unei asezari de la poalele dealului. In secolul al XIV-lea, pe platoul inferior s-au stabilit numerosi mestesugari, organizati deja in bresle la 1376.
Prosperitatea le-a permis ca, pana la sfarsitul secolului al XV-lea, sa inalte un puternic sistem defensiv, care a facut din Sighisoara una dintre cele mai greu de cucerit cetati transilvanene. In perioada urmatoare, zidurile au fost consolidate si inaltate, iar la sfarsitul secolului al XVII-lea cetatea avea 14 turnuri, intretinute si aparate de membrii breslelor mestesugaresti. Dintre acestea, noua pot fi admirate si acum.
Turnul cu Ceas, simbol
Cetatea o vezi de cum te apropii de Sighisoara. Accesul spre cetate e facil: lasi masina jos, in centru, si urci cateva zeci de trepte din granit. Daca n-ai chef de sport, poti ajunge chiar cu masina.
Prin orice parte ai trece de zidurile cetatii, o destinatie obligatorie este Turnul cu Ceas, simbolul orasului. Celebritatea i-au adus-o figurinele in stil baroc ale ceasului, care anunta ora exacta, etape ale zilei sau chiar zilele saptamanii. In turn, nu ocoli muzeul de istorie, unul dintre cele mai vechi din tara (a fost infiintat in 1899).
De la inaltimea celor 64 de metri ai si o panorama asupra orasului, apoi poti trece pe la celelalte opt turnuri: breslasii s-ar intrista de dincolo de mormant daca le-ai ocoli.
Casa cu Cerb are cerb
Conditia fizica o sa-ti fie pusa nitel la incercare de treptele care duc catre Biserica din Deal, dar efortul merita. Este singura biserica evanghelica cu cripta veche din Transilvania, in zidurile careia sunt 60 de morminte, dupa cum explica Alin Druta, ghidul bisericii.
Turnul a fost construit pe la 1300, dupa care au urmat 300 de ani de constructii si transformari. Biserica adaposteste o colectie impresionanta de altare, aduse din Germania si restaurate, si o alta de lazi de zestre. Cea mai veche fresca dateaza de prin 1380, fiind una dintre putinele reprezentari ce mai pot fi vazute in Romania ale Sfintei Treimi printr-o persoana cu trei chipuri.
Merita vizitata si Biserica Manastirii. A fost atestata odata cu orasul, iar acum adaposteste o colectie de covoare orientale si, saptamanal, concerte de orga. Mai sunt pietele, casele. In cetatea Sighisoarei, si casele au ceva de aratat. Combinatia de stiluri arhitecturale e fascinanta, iar detaliile - neasteptate. Cine-ar crede ca pe Casa cu Cerb e chiar un cap de cerb, cu coarne de invidiat?
Dupa cateva ore petrecute alaturi de cei care traiesc efectiv printre zidurile vechi de peste 700 de ani te poti imagina domnita sau cavaler. Sau te poti indragosti atat de mult de cetate, incat sa ramai macar cateva zile intre zidurile care sfideaza modernitatea.
Pasa si elefantul alb
O poveste aparte are turnuletul de la Chip, situat la iesirea din oras spre Targu-Mures si Medias. Legenda spune ca in vremuri vechi se apropia de oras o oaste otomana, condusa de un pasa aflat pe un elefant alb. Pericolul era iminent, dar un archebuzier care se gasea in Turnul Aurarilor (situat aproape de Biserica din Deal, azi distrus) a reusit sa traga si sa-l ucida atat pe pasa, cat si elefantul.
Armata otomana s-a imprastiat, iar orasul a fost salvat. A fost o mare performanta, caci distanta era de peste un kilometru, asa ca, in cinstea archebuzierului a fost construit un turnulet pe locul unde a murit si a fost ingropat pasa. Adevarul istoric difera substantial: numele locului atesta prezenta in acea zona de raspantie a unei statui de sfant.
Dupa reforma religioasa, statuia a fost daramata, ramanand doar postamentul, caruia i s-a adaugat ulterior un acoperis. Constructia avea rolul de a-i atentiona pe calatorii straini ca orasul in care urmau sa intre dispune de dreptul de jurisdictie criminala si ii poate condamna la moarte.
Festival
Sighisoara, medievala pentru trei zile
Marca cetatii o constituie, de 15 ani, festivalul „Sighisoara medievala”, desfasurat vara, timp de trei zile. Manifestarea a devenit, de la an la an, una tot mai exclusivista, prin eliminarea concertelor rock si mutarea celor folk intr-o piata din afara cetatii.
Le-au luat locul concertele medievale, piesele de teatru, expozitiile si conferintele. In perioada festivalului, strazile inguste se umplu cu domnite si cavaleri, vanzatori de suveniruri si artisti de toate felurile.
ARGUMENTE
Botezata si „Perla Transilvaniei”
Unul dintre tinerii istorici pasionati de cetatea Sighisoarei este Nicolae Tescula, muzeograf la Muzeul de Istorie Sighisoara, doctorand al Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu o tema axata pe istoria sasilor ardeleni.
Potrivit acestuia, cetatea de aici este unicul ansamblu arhitectonic medieval orasenesc din Romania pastrat aproape in totalitate. „Este, de asemenea, un loc care prezinta intr-o maniera originala tipul de organizare a unui oras sasesc din Transilvania, influentele modernizarii fiind destul de putin vizibile”, a precizat Tescula.
Vizitatorii i-au dat, de-a lungul timpului, denumiri precum „Perla Transilvaniei” sau „Nürnberg transilvan”. „Cetatea este spatiul ideal pentru o lectie de istorie care trateaza Evul Mediu. Practic, prin simpla plimbare prin cetate poti sa descoperi modul in care aceasta era aparata in vremuri de restriste, sa vezi viata de zi cu zi a mestesugarilor sau sa te familiarizezi cu stilul gotic”, a adaugat el.
PLEDOARIE
„In primii ani am locuit la bloc, in partea noua a orasului, dar apoi ne-am mutat intr-o casa veche, de la 1600, unde sta si acum tatal meu si unde trag si eu cand mai ajung acasa. In liceu am inceput sa explorez cetatea mai in amanunt si tarziu am realizat, pentru ca nu prea iesisem din Sighisoara, ca traiesc intr-un oras special. Credeam ca asa este peste tot: case colorate, cu porti inalte, dincolo de care poti doar sa-ti imaginezi ce se afla, si turnuri vechi cu nume usor ciudate, de mestesuguri uitate”, povesteste Adriana.
De atunci, multe nu s-au schimbat, crede ea. Doar fatadele caselor au culori mai vii, au aparut pensiuni si au fost refacute case emblematice pentru oras, iar cetatea e mai animata.
„Ar trebui sa ne bucuram de una dintre mostenirile (cea mai frumoasa, cred eu) lasate de o comunitate pe care multi n-am stiut s-o apreciem cat am trait alaturi de ea: comunitatea sasilor din Romania”, adauga jurnalista.
Fisa tehnica
Cunoscuta in toata lumea
Dimensiuni. Cetatea Sighisoarei este asezata pe o colina, Dealul Cetatii, astfel ca domina intreaga zona. Incinta fortificatiilor are 960 de metri, iar sistemul de fortificare s-a pastrat in mare masura: din cele 14 turnuri de aparare din Evul Mediu mai exista noua.
Unicitate. Cetatea este locuita neintrerupt de la intemeierea sa, in secolul al XIII-lea, pana in prezent, caracteristica ce ii da un statut aparte pe plan european.
Notorietate. Situl arhitectonic pastrat aproape in totalitate, existenta locuitorilor in cetate si arhitectura eclectica au facut cetatea Sighisoarei cunoscuta in toata lumea. Intr-un spatiu restrans se afla cladiri in stil gotic, renascentist, baroc, dar si o serie de influente tarzii din secolul al XIX-lea, cum ar fi Secession.
Potential. Cetatea devine neincapatoare timp de trei zile pe an, vara, cand se organizeaza festivalul de arta medievala. In timpul anului, zona e vizitata cu preponderenta de straini.
Acces. Sighisoara este situata pe traseul drumului european E 60, pe traseul Targu-Mures - Brasov, precum si pe traseul magistralei feroviare Bucuresti - Brasov - Teius, cu derivatii spre Arad si Oradea.
Cazare si masa. Turistii se pot caza in hoteluri, moteluri si pensiuni. Preturile incep de la 50 de lei pe noapte pentru o persoana. In plus, in cetate si in oras functioneaza o serie de restaurante, terase si baruri.
Semnal GSM. In cetate au semnal bun toate retelele de telefonie mobila.
Vox populi
„In ultimii ani s-a schimbat in bine” Mihai Bogdan, Alba-Iulia: „Pacat ca e neintretinuta, cred ca ar trebui renovat mai mult. In niciun caz nu trebuie lasata sa se degradeze si nici sa se permita constructia de cladiri noi, fiindca e monument UNESCO si trebuie protejat”.
Szekely Irma, Medias: „Pentru mine e cea mai frumoasa cetate din tara, e clar ca merita sa fie printre cele sapte minuni. Era mai bine daca se facea si Dracula Park langa, atragea mai multi turisti. Oricum, in ultimii ani s-a schimbat in bine, se vede ca s-a lucrat”.
Serban Petre, Cluj-Napoca: „E foarte frumoasa, acum am venit pentru prima data. Imi place ca s-a pastrat arhitectura originala. Mi-au atras atentia si Turnul cu Ceas, Biserica din Deal, Casa cu Cerb sau strazile pavate cu dale din granit”.
Rares Diodiu, Sibiu: „Suprafata e destul de mare, sunt multe stradute pe care poti sa mergi, cladiri vechi... Chiar ai ce vedea: micile elemente arhitecturale care iti atrag privirea se adauga constructiilor mari, cum sunt turnurile si bisericile, dandu-le mai mult farmec”.
Cititi si:
Biserica Densus, un templu romanesc
Cuibul de vulturi al Corvinilor
Veselie mare la cimitir Votati simbolurile care ne reprezinta