Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, a notificat Uzinele Sodice Govora privind denunţarea contractului de furnizare abur industrial începând cu 1 august 2016, dat fiind că preţul era unul mult sub costurile producătorului de energie.
“Imediat după deschiderea procedurii insolvenţei împotriva CET, am demarat discuţii şi negocieri cu cei 2 parteneri strategici Oltchim şi USG în vederea obţinerii unor preţuri corecte şi echitabile care să genereze venituri suplimentare”, a precizat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.
Conform acestuia, Oltchim, o societate cu capital de stat şi în insolvenţă, a acceptat o creştere de preţuri semnificativă, însă Uzinele Sodice Govora, parte a unei multinaţionale cu o cifră de afaceri de peste un miliard de euro, a refuzat să accepte o majorare de preţ “cel puţin până la valoarea prag minimală reglementată de ANRE”.
Astfel, CET Govora a livrat constant, în cei 10 ani de derulare a contractului, abur industrial la un preţ mult mai mic decât preţul de cost sau preţul reglementat de ANRE, se precizează într-un comunicat al Euro Insol. Preţul contractual era de 78 lei Gcal în condiţiile în care preţul reglementat era de 106 lei Gcal şi preţul de cost de 130 lei Gcal.
Creşterea preţului contractual pe intervalul de referinţă 2006 - 2016 nu a fost de natură să acopere nici măcar inflaţia, apreciază reprezentanţii Euro Insol. Astfel, CET Govora a înregistrat pierderi de 30 milioane euro ca diferenţă între preţul reglementat de ANRE şi preţul contractual sau 64 milioane euro ca diferenţă între preţul de cost şi preţul contractual.
La momentul deschiderii procedurii insolvenţei, 9 mai 2016, CET Govora înregistra pierderi de 300 milioane lei şi datorii de peste 400 milioane lei.
Uzinele Sodice Govora sunt deţinute de grupul polonez Ciech Chemical Group, care a cumpărat compania în octombrie 2006. Până la acea dată, principalii acţionari ai USG au fost CET Govora (49,84% din acţiuni) şi Bega Com (40,44%), deţinută de fraţii Marius şi Emil Cristescu.