CET Arad a redus consumul de gaze

Unul dintre cei mai mari consumatori de gaze din Arad, CET, a redus consumul de gaze cu un sfert, dar acest lucru nu afectează populaţia.

“Ni s-a solicitat de către Dispeceratul Naţional de Gaze o reducere de 25 la sută a consumului de gaze. Acest lucru înseamnă că reţeta de combustibil s-a modificat la CET Arad, din 80 la sută cărbune şi 20 la sută gaz, în 85 la sută cărbune şi 15 la sută gaz. Cărbunele îl avem pe stoc şi efectul acestei consum mărit de cărbune se va simţi, în aprilie, când probabil aprovizionarea va trebui începută cu două săptămâni mai repede. Din punct de vedere al livrării de agent termic către populaţie, nu au intervenit niciun fel de modificări, se livrează la parametri normali pentru temperatura exterioară de acum. Nu putem anticipa acum să fie probleme, dacă situaţia se menţine aşa cum este nu o să fie niciun fel de probleme”, a declarat Liviu Vărşăndan, directorul tehnic al CET Arad.

În aceste zile, CET consuma 6000 de mc de gaze pe oră, dar după reducere consumă 4.500 mc pe oră. În alimentarea consumatorilor casnici nu s-a simţit nicio modificare a presiunii, mai ales că Aradul se alimentează cu gaze româneşti, prin două conducte de la Mediaş. CET Arad are stocuri de cărbune care ajung, în actualele condiţii termice, până în aprilie.

Se va trece pe păcură, care este cea mai costisitoare variantă de producere a energiei termice, doar dacă situaţia se agravează, iar CET va trebui să reducă gazele cu încă un sfert.

Restricţii şi la Termocentrala Paroşeni

Termocentrala de la Paroşeni a fost nevoită să reducă drastic consumul de gaz şi merge pe cărbunele de Valea Jiului, iar pentru evitarea problemelor a fost pornit un cazan de rezervă. Nicolae Petroi, directorul Sucursalei Electrocentrale Paroşeni, spune că a redus consumul de gaz de şase ori şi că acum şi-a luat măsuri suplimentare pentru cazurile de urgenţă.

„Ni s-a transmis ca, din această săptămână, din cei 7.000 de metri cubi de gaz pe care îi utilizam în acest moment să reducem la 1.000. Noi mergem în principiu pe aceast consum, iar pentru restul mergem pe huilă. În plus, am încercat să evităm să avem probleme şi am pornit un cazan de rezervă, care este oricând gata să intre în funcţiune”, a spus Nicolae Petroi.

Punctele termice din Valea Jiului folosesc agent termic produs de Termocentrala de la Paroşeni, care foloseşte atât gaz metan, cât şi huilă extrasă din Valea Jiului.

Pentru că pe perioada de vacanţă a minerilor, stocul de cărbune a fost mai vechi, a fost necesar un consum de 7.000 de metri cubi de gaz. Reprezentanţii termocentralei spun că nu vor avea probleme atâta timp cât au stocul de cărbune este asigurat, dar nu exclud apariţia unor evenimente nedorite. Numai în această săptămână, din cauza gerului, circulaţia feroviară a fost întreruptă din cauza unui stâlp de curent care a căzut şi transportul huilei a fost temporar suspendat de la unităţile miniere către termocentrală. (Marius Mitrache) Citiţi şi: "Adriean Videanu a decretat stare de urgenţă"!

România bagă cărbuni în lipsă de gaz rusesc 

Boc: "Niciun cetăţean nu va suferi în urma crizei gazelor"

Rusia închide robinetul, Europa trece pe rezerve