Arhiepiscopia Tomisului organizează, în premieră, o conferință în cadrul căreia doi foști preoți care au fost dați afară din Biserică își vor cere, public, iertare pentru faptele care au dus la caterisirea lor. Decizia finală de iertare va aparține Sinodului Bisericii Române.
Subiectul conferinței, pregătită pentru mâine la sediul Palatului Arhiepiscopal din Constanța, este căința publică a foștilor preoți Costică Antoche și Ciprian Nicu Guriță, “care au slujit în Arhiepiscopia Tomisului și au fost caterisiți pentru diverse încălcări ale regulamentelor bisericești”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhipeiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, “ respectivii își vor cere public iertare pentru faptele ce au dus la caterisirea lor, demers ce este parte a unei proceduri mai ample, cea de a obține iertare de sancțiunea caterisirii din partea Sfântului Sinod al BOR”.
Pe site-ul Arhiepiscopiei Tomisului la secțiunea „Clerici sancționați, fostul preot Costică Antoche, care a slujit la parohia “Sf. Ștefan-Gară”, Constanța, figurează că a fost exclus din Biserică pentru “căderea și persistența în păcatul desfrâului, hotărârea definitivă de a divorța și faptul de a se cununa a doua oară, cu o altă femeie în anul 2000, în timp ce asupra căsniciei sale nici măcar nu s-a intentat divorțul”. Iar Ciprian Nicu Guriță, fost preot la parohia Eforie Nord II a fost caterisit pentru neascultarea şi nesupunerea faţă de organele bisericeşti superioare în legătură cu refuzul de a accepta pedeapsa Consistoriului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, respectiv transferul disciplinar la parohia Țibrinu”.
Procedura de iertare a unui cleric sancționat cu caterisirea este prevăzută în cadrul Regulamentului Autorităților Canonice Disciplinare și ale Instanțelor de Judecată ale BOR. În mod public, însă, este o premieră, iar Eugen Tănăsescu spune că ideea aparține Regulmentului . Mai exact, "Regulamentul prevede că un cleric caterisit are dreptul de a depune o cerere de iertare, care este adresată atât chiriarhului locului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cât și Patriarhului României, PF Părinte Daniel. Cererea este analizată în cadrul unei ședințe a Sfântului Sinod, iar decizia privind iertarea de sancțiunea caterisirii este definitivă și nu poate fi contestată”, a rezumat Eugen Tănăsescu.