EFECT. Persoanele care consumă zilnic alimente care conţin cereale integrale au o probabilitate mai mică de a deveni obeze decât cele care nu au acest obicei alimentar, arată studiile.
Mai mult, riscul de a deveni obez scade cu cât se mănâncă mai multe porţii pe zi.
„Datorită conţinutului de fibre, cerealele integrale ajută la prevenirea obezităţii, întrucât înlocuiesc alimente cu densitate calorică mare şi scad aportul energetic, producând astfel o scădere în greutate. Datorită capacităţii crescute de absorbţie a apei, prin creşterea volumului alimentelor ingerate, se produce o senzaţie de saţietate precoce“, explică Gabriela Radulian, medic nutriţionist la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu“, din Bucureşti.
În plus, cel puţin trei porţii zilnice de cereale contribuie la reducerea riscului de diabet zaharat, boli coronariene şi anumite tipuri de cancer. Cerealele integrale sunt mai recomandate decât cele rafinate, întrucât la prepararea lor se foloseşte bobul întreg, păstrându-se astfel intacte elementele esenţiale din coajă şi germen, explică nutriţioniştii.