Un complex asemănător celui de la Stonehenge, constând în formaţiuni de roci, a fost descoperit în Deşertul Gobi din China. Aici s-au găsit aproximativ 200 de astfel de structuri din piatră cunoscute de oamenii din zonă sub denumirea de "cercurile ciudate din pietre".
Experţii sunt de părere că formaţiunile respective ar fi putut să fie folosite de nomazii primitivi ca locuri în care aceştia venerau Soarele şi ar fi putut reprezenta chiar situri în care erau practicate ritualuri de sacrificare, notează Mediafax.
Totodată, arheologii au observat și câteva asemănări între aceste formațiuni şi complexul Stonehenge, ambele formaţiuni fiind asociate cu credincioşii preistorici care venerau Soarele.
Forma structurilor este asemănătoare incluzând anumite "ieşiri", iar pietrele au fost transportate în acele situri din alte regiuni.
Cercurile din pietre au fost descoperite în Munţii Gaochang, în nord-vestul Chinei, şi acoperă o suprafaţă de peste 6,6 kilometri pătraţi.
Ansamblul Stonehenge din comitatul Wiltshire încă reprezintă un mister pentru cercetători. O ipoteză vehiculată recent este aceea că monoliții din piatră de la Stonehenge au fost aleși special pentru proprietatea lor acustică cu totul specială, întregul ansamblu funcționând ca un "clopot" sacru.