Adolescentele au un risc de două ori mai mare în comparaţie cu băieţii de a manifesta simptome depresive asociate cu utilizarea reţelelor de socializare.
Anunțul a fost făcut vineri de o echipă de oameni de ştiinţă britanici. Studiul, finanţat de Consiliul pentru Cercetări Economice şi Sociale (ESRC) din Marea Britanie, a fost publicat în jurnalul EClinicalMedicine, transmite Publika Tv. Hărţuirea în mediul online şi tulburările de somn, dar şi o părere negativă cu privire la propriul corp şi afectarea stimei de sine sunt principalele cauze, potrivit studiului citat de Reuters.
Cercetătorii au analizat date prelevate de la aproape 11.000 de tineri din Marea Britanie şi au concluzionat că adolescentele de 14 ani utilizau în mod intens social media, două cincimi dintre acestea fiind active peste trei ore pe zi pe aceste platforme, în comparaţie cu o cincime dintre băieţi.
Studiul a relevat totodată că 12% dintre utilizatorii mai puţin frecvenţi ai reţelelor de socializare şi 38% dintre împătimiţii acestor platforme (peste cinci ore pe zi) prezentau semne mai severe de depresie.
Când cercetătorii au analizat procesele care ar putea sta la baza asocierii între utilizarea social media şi depresie, au descoperit că 40% dintre adolescente şi 25% dintre adolescenți se confruntaseră cu hărţuirea în mediul online şi cu fenomenul de cyberbullying.
Tulburările de somn au fost raportate de 40% dintre fete şi de 28% dintre băieţi. Anxietatea şi somnul de slabă calitate sunt asociate cu depresia.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că fetele care utilizează reţelele de socializare prezintă un risc mai mare de a avea o părere negativă despre propriul aspect şi o stimă de sine mai scăzută. În acest caz, însă, diferenţa faţă de băieţi a fost mult mai puţin evidentă.