Vânătoarea a adus anul trecut Regiei Autonome a Pădurilor venituri de peste 12,5 milioane de lei şi peste 3.500 de vânători nemţi, austrieci, francezi şi italieni.
Reprezentanţii Romsilva estimează însă că, anul acesta, numărul celor care vor ieşi la vânătoare va scădea simţitor din cauza crizei economice.
În ţara noastră, tarifele de vânătoare variază de la câteva sute de euro, până la aproximativ 9.000 de euro, în funcţie de specie şi greutatea trofeului.
Potrivit tarifelor afişate pe site-ul Romsilva, vânătorul care împuşcă un exemplar de cerb comun va fi nevoit să scoată din buzunar o sumă cuprinsă între 550 şi 8.800 de euro.
Totodată, începând cu data de 10 octombrie, tarifele scad cu 10%.
Dar nu doar cei care se aleg cu un trofeu în urma unei partide de vânătoare sunt nevoiţi să plătească. Romsilva percepe o taxă 800 de euro pentru fiecare cerb “rănit şi nerecuperat“ şi 150 de euro pentru fiecare foc greşit.
150 de euro pentru o ciută
Ceva mai ieftin scapă cei care împuşcă o căprioară, respectiv o ciută, în vârstă de până la un an.
Tariful perceput pentru aceste exemplare este de 150 de euro/piesă, în timp ce pentru un animal rănit şi nerecuperat se percepe o taxă de 75 de euro.
Acestor taxe li se adaugă şi tariful de organizare. Fiecare persoană va plăti alţi 20 de euro, pentru fiecare zi de vânătoare, sumă în care intră serviciul de asistenţă tehnică acordat de un specialist şi transportul în cadrul terenului de vânătoare.
În cazul vânării unui cerb lopătar, tariful poate varia între 250 şi 550 de euro, în cazul masculilor, şi 25 de euro pentru femele şi exemplarele de până la un an.
De asemenea, dacă în cazul unui mascul rănit şi nerecuperat tariful este de 200 de euro pe piesă, pentru un exemplar feminin se percep doar 15 euro.
Capra neagră se vânează cu până la 2.800 de euro
În ţara noastră, şi capra neagră, exemplar protejat prin lege, poate fi vânat pentru o sumă cuprinsă între 1.100 şi 2.800 de euro pe exemplar.
De asemenea, pentru un animal rănit şi nerecuperat, tariful este de 1000 de euro pe piesă, în timp ce pentru un foc greşit se percepe 125 de euro.
Ceva mai puţin plătesc cei care merg la vânătoarea de mistreţi.
Tarifele practicate de Romsilva în cazul acestei specii variază între 250 şi 750 de euro pentru fiecare exemplar, în timp ce pentru o piesă rănită şi nerecuperată vânătorul va trebui să plătescă 100 de euro în cazul masculilor şi 200 de euro pentru femele.
Ursul vânat pentru 5.000 de euro Ursul este printre cele mai scumpe specii de animale care pot fi vânate în ţara noastră.
Tariful pentru un astfel de trofeu este cuprins între 5.000-7.000 de euro, iar pentru o piesă rănită şi nerecuperată se plătesc 1.500 de euro.
Râsul, lupul, pisica sălbatică şi iepurele sunt alte specii care pot fi vânate în România.