Cerbul de Aur a ajuns pentru prima oară în Albania

Final de poveste la Cerbul de Aur, ediţia 2018. La capătul a 5 zile de concerte extraordinare, susţinute de invitaţii speciali ai „Cerbului” aniversar, precum Edvin Marton, Eleni Foureira, The Motans, Carla's Dreams sau Nicole Scherzinger, peste concursul Cerbul de Aur, aflat la o jumătate de secol distanţă de prima sa ediţie, a căzut cortina. Marea câştigătoare a concursului a fost desemnată Inis Neziri, prima albabeză care pleacă din oraşul de sub Tâmpa cu trofeul.

Născută la 12 ianuarie 2001 la Tirana, Inis Neziri a interpretat în concurs, piesele „Dau viata mea pentru o iubire”, compusă de Marius Ţeicu, pe versuri de Eugen Rotaru şi „Piedestal”, creaţie a tinerei artiste albaneze, printre ale cărei planuri se numără şi o viitoare participare, în calitate de reprezentant al ţării sale, la Eurovision. „Am multe emoţii, nici nu ştiu ce să zic. Vreau să mulţumesc mult echipei, juriului şi organizatorilor pentru acest festival prestigios”, au fost cuvintele rostite, la puţin timp după ce i-a fost înmânat trofeul, de Inis Neziri.

Artista din Albania a fost vizibil marcată de momentul în care Luminiţei Dobrescu, câştigătoarea de acum 50 de ani a Marelui Premiu Cerbul de Aur, i-a întins trofeul placat cu aur. Premiul I desemnat de juriu a ajuns în mâinile lui Olivier Kaye, concurentul din Belgia reuşind să seducă juriul cu piesa „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, compusă de Holograf.

Prestaţia sa a fost şi pe placul asistenţei, fapt ce i-a adus în palmares şi Premiul Publicului. Premiul al 2-lea nu a rămas nici el în România, fiind atribuit solistei Antonia Gigovska, din Macedonia, a cărei melodie, „Cât de frumoasă eşti”, compusă de Ionel Tudor, pe versurile Andreei Andrei, a stârnit ropote de aplauze. Ultimul premiu, cel de-al 3-lea, a fost câştigat de Kelly Joyce, din Franţa, piesa cu care a convins juriul să îi atribuie premiul fiind „Of, inimoară!”, compusă de Edmond Deda.

Două premii pentru România

În Republica Moldova se duce Premiul Societăţilor Publice de Radio şi de Televiziune, cucerit de Lidia Isac, pentru „Tu nu vezi cerul”, piesă compusă de Ionel Tudor, versuri Andreea Andrei.

Alte premii au fost acordate soliştilor Ryan O'Shaughnessy, din Irlanda (Premiul Municipiului Braşov) şi Damiano Borgi (Premiul Judeţului Braşov). Românca Raluca Blejuşcă a primit şi ea premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti, iar Ovidiu Anton, din România, a fost şi el recompensat cu Premiul Presei Festivalului, pentru interpretarea piesei „Copacul”, compoziţie a lui Jolt Kerestely, pe versuri de Ovidiu Dumitru. În ultima seară a festivalului Cerbul de Aur, dedicată folclorului, au urcat pe scenă artişti de muzică populară precum ca Grigore Leşe, Damian Drăghici, Alex Calancea Band, dar şi Cornelia şi Lupu Rednic, Ionut Fulea, Niculina Stoican sau Viorica Macovei.