CEO-ul OMV Petrom Verchere: România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

Christina Verchere, CEO OMV_PETROM. Sursa foto: ey.com

CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, a menționat, joi, că în 2027 vor fi extrase primele cantități de gaz prin proiectul Neptun Deep și că România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, a declarat Agerpres.

Precizările au fost făcute la Palatul Victoria, în cadrul evenimentului prilejuit de anunțul OMV Petrom și Romgaz privind dezvoltarea proiectului Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona Mării Negre din România.

„2027 este anul în care așteptăm primele livrări de gaze și, în timp, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Proiectul va dura aproximativ două decenii, iar veniturile aduse la bugetul de stat vor sprijini dezvoltarea  societății.Neptun Deep este un proiect strategic atat pentru noi cat si pentru Romania.Este o provocare la care noi si partenerii nostri, Romgaz, suntem pregatiti sa raspundem. Avem experienta ca operatori in ape adanci si putin adanci si ne unim fortele cu cei mai buni furnizori de calitate din întreaga lume. Împreună cu Romgaz vom investi până la 4 miliarde EUR pentru a face din Neptun Deep un succes. Neptun Deep se va baza pe cea mai bună infrastructură, pe cele mai moderne tehnologii, care, în același timp, protejează mediul. și aduceți siguranță în operațiuni”, a spus ea.

România trebuie să-și mențină securitatea energetică

CEO-ul OMV Petrom a spus că anunțul deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep reprezintă „un nou și esențial capitol pentru sectorul energetic al României”. Ea a menționat că proiectul va sprijini „securitatea energetică” a țării, dar și transformarea acesteia într-un „jucător foarte important” pe această piață.

„Producția estimată este de aproximativ 30 de ori mai mare decât cererea anuală, care acoperă 4,3 milioane de gospodării. Venitul estimat al statului român ar fi de 20 de miliarde EUR. Neptun Deep este un pas foarte important pentru strategia noastră 2030, care își propune să susțină România. și tranziția energetică a regiunii”, a adăugat ea.

Christina Verchere a reamintit că există două câmpuri comerciale, Domino și Pelican South, care au adâncimi între 100-1.000 de metri. Zece sonde vor extrage gazul natural, care va fi livrat către o nouă platformă offshore.

"Aceste unități vor fi operate de la distanță printr-o replică digitală, care va permite siguranța și optimizarea procesului. Gazul va fi procesat pe platforma onshore și apoi trimis printr-o conductă care va fi conectată la rețeaua națională", a menționat Christina Verchere, citată de știripesurse.