Rusia a interzis cuvintele grosiere în filme, spectacole şi presă. Se pare că singurii care şi-au exprimat satisfacţia sunt lingvişti, care văd în această măsură o promisiune de a feri de banalizare foarte bogatul argou rusesc, informează AFP, citat de Agerpres.
Discurile şi cărţile care conţin înjurături vor fi identificate printr-o etichetă care îi avertizează pe cumpărători. Contravenienţii vor plăti amenzi ce pot atinge echivalentul a 1.000 euro.
"A le interzice ruşilor înjurăturile înseamnă a le interzice să respire. Este ca şi cum li s-ar interzice italienilor să gesticuleze în timp ce vorbesc!", a comentat Maxime Morozov, unul din utilizatorii de pe Facebook.
"Această lege interzice expresiile cele mai laconice şi mai convingătoare din câte cunosc eu!", a spus cu indignare Elena, 53 de ani, administrator al unui cabinet medical din Moscova.
"Răul nu vine de la ecran"
Autorităţi ale cinematografiei ruse precum regizorul Nikita Mihalkov au dezaprobat măsura. Unii au fost nevoiţi chiar să apeleze la unele retuşuri în ceea ce priveşte banda sonoră a filmelor lor.
"Este o lege nepotrivită. Răul nu vine de la ecran: ruşii vorbesc înjurând, aceasta este o tradiţie', afirmă Serghei Melkumov, coproducător al filmului 'Leviathan', în regia lui Andrei Zviaghinţev, care a obţinut Premiul pentru cel mai bun scenariu la ultima ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.
În pofida limbajului deseori fără perdea al personajelor sale, "Leviathan" a obţinut in extremis autorizaţia pentru a fi distribuit în Rusia, cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a legii. Expresiile folosite de unul dintre personaje, un alcoolic disperat, "îl fac mai viu, dezgustător, însă până la urmă mai uşor de înţeles pentru spectator", a susţinut Serghei Melkumov.
Înjurăturile, tabu foarte sever în Rusia
Chiar dacă marile figuri ale literaturii ruse, de la Aleksandr Puşkin la Boris Pasternak, de la Feodor Dostoievski la Lev Tolstoi, se delectau cu utilizarea cuvintelor obscene în corespondenţa lor, "înjurăturile au făcut totdeauna obiectul unui tabu foarte sever în Rusia", a amintit, pentru AFP, Elena Şmeleva, lingvist.
Totuşi, "liberalizarea generală şi mai ales descoperirea cinematografiei americane de către foştii sovietici au desacralizat puţin câte puţin folosirea obscenităţilor", a mai spus aceasta.
Vizaţi, scriitorii în vogă
Cuvintele grosiere au devenit monedă curentă la scriitori în vogă precum Vassili Aksionov, Viktor Pelevin sau Vladimir Sorokin.
"Cu această desacralizare, limbajul grosier rus şi-a pierdut din semnificaţie", a rezumat experta.
La rândul său, lingvistul Anatoli Baranov a pledat pentru "interzicerea totală şi absolută a cuvintelor obscene în spaţiul public".