Centură cu patru benzi

Lucrările de lărgire a şoselei ocolitoare au fost reluate, termenul-limită de finalizare fiind de trei ani.

Lucrările de reabilitare a şoselei de centură din Oradea au fost reluate după ce, în noiembrie 2007, fuseseră sistate, la numai o zi după inaugurarea oficială. Motivul: proiectul iniţial a fost refăcut astfel încât centura să aibă câte două benzi pe fiecare sens.

Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi (CNDA), şoseaua va fi gata peste trei ani. „Este un dezastru, e plină de gropi“

În noiembrie 2007, în prezenţa ministrului transporturilor, Ludovic Orban, au demarat lucrările pentru reabilitarea a 8,5 kilometri din centură. În aceeaşi zi însă, autorităţile au sistat lucrările din cauză că şi-au dat seama că de fapt oraşul ar avea nevoie de o şosea cu patru benzi, în loc de două. Astfel, proiectul a fost refăcut şi abia după şase luni s-au reluat lucrările.

În prezent se lucrează pe două tronsoane: Podul CFR - sensul giratoriu Calea Aradului (5,3 kilometri) şi sensul giratoriu Nufărul - Calea Clujului (3,5 kilometri).

În următoarele săptămâni, CNDA va organiza o nouă licitaţie pentru alte trei lucrări: un pod peste calea ferată în zona Metro, un nou pod peste Crişul Repede, în cartierul Ioşia, şi lărgirea la patru benzi a tronsonului situat între ieşirea spre Deva şi cea spre Arad, reabilitat în urmă cu câţiva ani. Termenul de finalizare a lucrărilor pentru întreaga şosea de centură este de trei ani, iar pentru tronsonul de 8,5 kilometri, unde au început deja lucrările - de 18 luni. „Valoarea lucrărilor la centura Oradei se ridică la 53 de milioane de euro, iar CNDA are banii necesari pentru acoperirea lucrărilor din acest an, adică 150 de milioane de lei“, explică Dorin Debuceanu, directorul CNDA.

În prezent, din cauza traficului greu, şoferii sunt nevoiţi să stea la cozi de kilometri întregi, mai ales în orele de vârf. „Nu sunt în stare să facă centura de ani întregi. Este dezastru, plină de gropi. Uneori, stai ore întregi să ajungi de la Sântandrei spre Borş. Asta ţine de mulţi ani, nu de acuma. Nu am cuvinte, sunt cozi la TIR-uri pe kilometri în unele zile“, se plânge Traian Birta, şofer profesionist.