Centrul de întreținere pentru sistemele HIMARS a fost inaugurat azi, la Bacău

Centrul de întreținere pentru sistemele HIMARS a fost inaugurat azi, la Bacău HIMARS. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Realizat ca o colaborare între Lockheed Martin din SUA și Aerostar Bacău din România, centrul de întreținere pentru instalațiile de rachete ale sistemului de artilerie american HIMARS s-a deschis oficial azi 30 mai, la Bacău. Surse locale, citate de Defense Romania, indică faptul că țara noastră investește în acest proiect circa 1,5 miliarde USD.

 

Sursa foto. Twitter

România are 54 de sisteme HIMARS

Bucureștiul a achiziționat 54 de sisteme de artilerie HIMARS, primele componente ale acestui sistem de lansare de rachete cu rază lungă de acțiune, fiind livrate Armatei Române în 2021.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr și-a exprimat aprecierea în urmă cu câteva luni, pentru eforturile Lockheed Martin pentru punerea pe picioare a unui astfel de Centru de Suport al Sistemului HIMARS, în România.

Ne puteți urmări și pe Google News

HIMARS sau pe larg High Mobility Artillery Rocket System (trad. din lb. engl., sistem de artilerie reactivă de înaltă mobilitate) este un sistem de lansare de rachete extrem de versatil și mobil dezvoltat de Statele Unite, pentru a oferi un sprijin de foc pentru forțele terestre. Este ușor de transportat și de desfășurat pe diverse terenuri. Sistemul, montat pe un vehicul tactic mediu al armatei standard, poate să lanseze mai multe tipuri de muniție de pe o singură platformă.

Muniție pentru nevoi operaționale specifice

Fiecare tip de muniție este proiectat pentru diverse nevoi operaționale specifice. Munițiile HIMARS includ rachetele cu lansare multiplă ghidată [GMLRS] și rachetele tactice ale armatei [ATACMS].

Tehnologiile folosite de sistemele de artilerie reactivă HIMARS includ capabilități avansate de direcționare și ghidare GPS, precum și sisteme automate de control de tragere. Aceste tehnologii oferă acestor sisteme de artilerie o mare precizie și eficiență în țintire, permițând lovituri precise asupra pozițiilor inamice.

Rachetele GMLRS sunt extrem de precise și sunt echipate cu ghidare GPS, ceea ce le face extrem de eficiente pentru țintirea infrastructurii inamice și a concentrărilor de trupe. Ghidarea GPS le face însă mai vulnerabile la măsurile de război electronic.

Rachetele ATACMS, pe de altă parte, sunt rachete tactice cu rază lungă de acțiune. Ele pot lovi ținte importante în adâncul teritoriului inamic.

Distanța până la care rachetele HIMARS pot lovi o țintă variază în funcție de tipul de muniție utilizat. Rachetele GMLRS au o rază operațională de aproximativ 70 până la 80 de kilometri. Rachetele ATACMS au o rază de acțiune mult mai mare. Ele sunt capabile să atingă ținte de până la 300 de kilometri distanță, fapt care le face potrivite pentru lovirea unor ținte strategice la distanță mare de linia frontului.