Centrul de Cercetare a Criminalității: Modificările propuse de Comisia Europeană vor crește evaziunea cu țigări

Modul în care Comisia Europeană doreşte să revizuiască legislaţia privind ţigaretele ar genera un risc mai mare de creştere a evaziunii fiscale cu produse din tutun, avertizează un raport al Transcrime, Centrul Comun de Cercetare al Criminalităţii Transnaţionale, publicat astăzi.

Specialiştii Transcrime au analizat prevederile luate în considerare de către Comisia Europeană ca parte a revizuirii Directivei Privind Produsele din Tutun (TPD). Raportul foloseşte o metodologie de verificare a criminalităţii aprobată pe scară largă, care evaluează posibilele inadvertenţe generate de această reglementare.

Analizând toate opţiunile propuse pentru revizuirea Directivei Privind Produsele din Tutun (TPD), Transcrime a descoperit trei domenii majore care pot să ducă la creşterea ratei infracţionalităţii: ambalajele generice pentru produsele din tutun, implementarea principiului " " "poluatorul plăteşte" şi interzicerea afişării produselor la punctele de vânzare.

"Exerciţiul de verificare a infracţionalităţii pe care l-am efectuat a arătat că unele opţiuni de politică luate în considerare de Comisia Europeană prezintă riscuri semnificative de a crea oportunităţi nedorite pentru comerţul ilicit al produselor din tutun. În special, există un risc crescut ca o măsură precum cea care vizează ambalajele generice, să ducă la creşterea contrafacerii produselor din tutun, aspect ce ar pune crea dificultăţi consumatorilor în a distinge produsele legitime de cele nelegitime", afirmă autorul raportului, profesorul Ernesto Savona.

Atenţie la infracţionalitate

Informaţiile disponibile cu privire la prezentul raport de evaluare a potenţialului impact de revizuire a Directivei Privind Produsele din Tutun (TPD) indică faptul că Direcţia Generală pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor (DG SANCO) a acordat o atenţie limitată potenţialului impact asupra comerţului ilegal cu produse din tutun.

"Contrar propriilor linii directoare, autorităţile europene cu rol de decizie rareori iau în considerare implicaţiile riscului infracţionalităţii atunci când lucrează la o nouă legislaţie, iar revizuirea Directivei Privind Produsele din Tutun (TPD) condusă de către DG SANCO pare să confirme acest lucru", susţine profesorul Savona.

În raport, Transcrime subliniază necesitatea ca autorităţile să continue cercetările şi să ia în considerare, printre alte consecinţe şi impactul infracţionalităţii în măsurile prevăzute pentru produsele din tutun.

"Reglementarea ar trebui să se dovedească a fi împotriva oricărui risc de a crea oportunităţi pentru infractori. Noi ştim că piaţa produselor din tutun este deja extrem de vulnerabilă în faţa comerţului ilicit, ca atare este necesară o prudenţă crescută în acest sens, atunci când se ia în considerare introducerea unor noi măsuri", a concluzionat profesorul Savona.