O echipă formată din specialiști cu experiență în domeniul adicțiilor a deschis, la Constanța, Centrul pentru tratarea dependențelor,Victorem, înființat la propunerea unui acoolic în recuperare.el este și coordonatorul acestui centru care tratează dependențele de alcool, droguri, jocuri de noroc, țigări, sex etc.
Cătălin, 51 de ani, își recunoaște dependența de alcool deși nu a mai băut de ani de zile. S-a chinuit mult dar a reușit, cu ajutorul psihoterapiei, cu sprijinul familiei și al bisericii, să scape de tentația băuturii. “Acum, că am aflat că se poate, vreau să împărtășesc din experiența mea, să îi ajut pe alții să intre în recuperare, să se știe că asta e o boală, că dependentul se poate recupera, reabilita, că familia poate avea o viață normală, dincolo de toate dependențele”, spune Cătălin. Pentru buna funcționare a centrului, el este ajutat de un grup de specialiști cu experiență în domeniul adicțiilor: psiholog, medic, asistent social, consilier în adicție, consilier spiritual, consilier familial. Metoda de recuperare care va fi folosită în Centrul de tratare a dependențelor din Constanța este Minnesota, numită și “Metoda celor 12 pași”, folosită și de Alcoolicii Anonimi, dovedindu-și eficiența în milioane de situații. “Considerăm dependența o boală tratabilă în tratamentul căreia este bine să participe întreaga familie. Cei dragi pot ajuta la recuperarea ta. Este o boală complexă ce trebuie abordată din punct de vedere medical, psihologic, social, spiritual”, a explicat psihologul Ionuț Bolboașă, care face parte din echipă și care a pus, de altfel, la dispoziție spațiul în care funcționează centrul. Echipa de specialiști lucrează pro bono.
Potrivit lui Cătălin “ar fi nemaipomenit dacă societatea ar considera alcoolismul, dependența de droguri, dependența de jocuri de noroc, ca o boală, nu ca viciu, nu ca patimă”. Dependenții nu trebuie izolați, marginalizați, respinși de socetate ci tratați ca niște oameni bolnavi care trebuie ajutați. “De aici a pornit ideea mea, să existe un Centru de tratare a dependenței unde familiile pot veni să ceară ajutor. Dependenții sunt evaluați pe toate planurile, fizic, psihic, social. Se întocmește un plan de tratament constând în consiliere individuală sau de grup, terapie individuală sau de grup. Facilităm pasul către grupurile AA, către grupurile de suport de după perioada petrecută în centru, în terapie”, a explicat Cătălin.