Centru-pilot pentru traumatisme craniene

Pentru ca persoanele care suferă traume cerebrale să fie tratate cât mai repede, la Timişoara va funcţiona un centru care va gestiona bolnavii din Vest.

Centrul-pilot de neuroterapie intensivă va fi deschis în cadrul Spitalului Judeţean Timişoara şi va ajuta la gestionarea intervenţiilor în cazul celor cu boli neurologice grave.

Se pierd ore cruciale cu "plimbarea pacienţilor"

Medicii susţin că e nevoie de un astfel de centru pentru că, de regulă, cele mai grave cazuri sunt aduse din întreaga regiune la Timişoara, dar ajung destul de târziu, după ce, pacienţii sunt plimbaţi prin mai multe spitale.

Este de notorietate povestea unei gravide din Arad care a făcut atact cerebral noaptea la ora 3.00 şi a ajuns să fie operată abia peste şase ore, după ce a mers mai întâi la o maternitate din municipiu, apoi la spitalul judeţean din localitate, iar la Timişoara, singurul loc unde putea fi operată, a fost trimisă abia ulterior.

"Ora de aur este un termen generic pentru abordarea pacienţilor neurologici şi neurochirurgicali gravi (cu traumatisme cranio-cerebrale sau alte afecţiuni neurologice sau neurochirurgicale). Primele ore sunt esenţiale pentru supravieţuirea acestor pacienţi sau salvarea lor cu un minim de sechele", a spus Cristina Brînzeu, managerul de proiect.

Concret, atunci când în judeţele Arad, Caraş Severin sau Hunedoara apare un pacient cu grave probleme neurologice, medicii vor lua legătura direct cu specialiştii de la centrul-pilot, unde o echipă complexă va stabili ce e de făcut.

În proiect intră spitalele judeţene din Arad, Deva şi Reşiţa, spitalele municipale din Timişoara, Hunedoara şi Petroşani, precum şi spitalul orăşenesc din Caransebeş.

350 de medici şi 300 de asistente vor participa la programe de formare profesională inovatoare. Proiectul e finanţat din Fondul Social European şi are o valoare de 1,848 milioane de lei. "Primele ore sunt esenţiale pentru supravieţuirea pacienţilor cu traumatisme craniene." CRISTINA BRÂNZEU, coordonator de proiect