Ce sunt CENTRIOLII care duc la CANCER

Numărul şi dimensiunea unor structuri care există în interiorul celulelor, numiţi centrioli, cresc în cele mai agresive tipuri de cancer, au constat oamenii de ştiinţă de la Instituto Gulbenkian de Ciencia din Portugalia.

Medicii doresc să găsească noi metode de diagnosticare şi tratament cu ajutorul cărora pot trata pacienţii de cancer într-un mod mai personalizat, iar noua descoperire îi poate ajuta.

Centriolii sunt „creierul” celulei şi joacă un rol important în multiplicarea, mişcarea şi comunicarea celulelor. De la descoperirea lor, de acum mai bine de un secol, cercetătorii au spus că o creştere anormală în numărul acestor structuri microcilindrice poate duce la cancer.

Echipa de la Instituto Gulbenkian de Ciencia din Portugalia a investigat anormalităţile acestor centrioli din celulele canceroase umane. Cercetătorii au analizat o serie de 60 de tipuri de celule canceroase care provin din nouă ţeusturi diferite. S-a scos la iveală că celulele canceroase au mai mulţi centrioli, iar aceştia sunt mai lungi decât cei din celulele normale, scrie descopera.ro.

De asemenea, cercetătorii au observat că cei mai mulţi centrioli se găsesc în celulele care duc la cele mai agresive tipuri de cancer. S-a mai descoperit şi că centriolii mai lungi sunt mai activi, ceea ce tulbură diviziunea celulară şi poate favoriza formarea cancerului.