"Situaţia familiei mele nu este una bună, ba chiar critică. Fratele meu de 16 ani a abandonat şcoala în clasa a III-a pentru că a fost marginalizat. Frăţiorul meu de şase ani voia să meargă şi el la grădiniţă ca să se bucure de jucării şi de ceilalţi copii, dar din cauza situaţiei materiale nu ne permiteam", a povestit Roxana, elevă în clasa a XI-a la Liceul "Eugen Lovinescu" din Capitală. Asemenea ei sunt mii de copii în toată ţara.
Pe fondul crizei, abandonul şcolar a crescut de trei ori din 2001 până în 2008, cei mai mulţi dintre copii renunţând la şcoală în gimnaziu, potrivit raportului Ministerului educaţiei privind starea învăţământului. Aceste date ne situau în 2006 pe penultimul loc în Europa, devansând doar Bulgaria.
Ajutor până la facultate Pentru a reduce rata abandonului, Asociaţia "Salvaţi copiii" împreună cu Ministerul educaţiei şi cel al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va implementa un proiect pentru a-i ajuta pe copiii din zone defavorizate, pe cei de etnie romă sau cei care au abandonat şcoala şi au depăşit vârsta de şcolarizare.
Cu ajutorul acestei asociaţii, Roxana şi fraţii ei au putut merge la şcoală. "Ne-au dat să mâncăm, haine, caiete. Acum mă gândesc chiar să merg la facultate", a adăugat eleva.
În următorii trei ani, "Salvaţi copiii" va realiza 32 de centre de pregătire şcolară care să cuprindă proiecte de care să beneficieze aproape 8.000 de copii. "Vom acţiona pe trei categorii de copii: cei de vârstă preşcolară din medii defavorizate sau de etnie romă, copiii problemă care vor beneficia de pregătire suplimentară de genul «Şcoală după şcoală» şi pentru cei care au depăşit vârsta de şcolarizare şi care se pot întoarce să înveţe în cadrul proiectelor «A doua şansă»", a explicat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv "Salvaţi copiii".