Directorul general de la compania națională Termoenergetica, Adrian Teodorescu, face cu o serie de clarificări în privința sistemelor de încălzire din apartamente. Teodorescu a explicat că într-un final vom fi nevoiți să renunțăm la centralele de apartament.
De fapt, continuă șeful de Termoenergetica, este doar o chestiune de câțiva ani până când legislația europeană va interzice complet centralele de apartament.
UE va interzice centralele de apartament
Politica Uniunii Europene în materie de protecția mediului, explică șeful Termoenergetica, constă în sancționarea poluatorilor, iar centralele de apartament utilizează ca materie primă o substanță care poluează. Prin urmare, atrage atenția oficialul Termoenergetica, în următorii ani românii vor fi nevoiți să identifice o altă sursă de încălzire.
Deși recunoaște că sistemul de termoficare este depășit, Adrian Teodorescu consideră că rețeaua publică de termoficare reprezintă o alternativă viabilă pentru centralele de apartament. Totodată, șeful Termoenergetica, nu neagă confortul generat de centralele de apartament.
„Este o chestiune de câțiva ani”
„Privitor la politica aceasta a centralelor de apartament, sub aspectul uman, este absolut firesc ca cetățeanul să-și dorească un confort, căldură și confortul care ține de igienă. Dar, raportați-vă la următorul aspect: la Termoenergetica, la momentul acesta sunt racordate aproximativ 550 de mii de apartamente”, a precizat Adrian Teodorescu.
Același director general Adrian Teodorescu a mai explicat că la un moment dat și rețeaua de distribuire a gazului va fi supra solicitată de numărul mare de utilizatori. Astfel, rețeaua de termoficare depășită deja reprezintă în continuare una din cele mai eficiente surse de încălzire pentru locuințele bucureștenilor și nu numai. Mai ales că administrația condusă de Nicușor Dan depune eforturi serioase pentru modernizarea rețelei subterane de țevi.
„Aceste centrale utilizează o materie primă, pentru confort personal, pe care, ulterior, o arunci la coș. Mai mult decât atât, rețeaua de distribuție a gazului nu ar permite debranșarea în totalitate și racordarea. Oricum, nu ar face față. Noi suntem într-o paradigmă, în sensul în care sistemul centralizat este învechit, iar acesta trebuie modernizat, adus la zi, dar este cel mai performant”, potrivit știripesurse.ro.