Ziua în care Centenarul Unirii a avut parte de ședinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a avut parte de discuții aprinse între promotorii ideii de reunificare a celor două teritorii românești și cei care susțin că „nu este momentul propice”. Criticile aduse susțin că cetățenii Republicii Moldova nu vor unificarea decât dacă au parte de salarii „de patru ori mai mari”. Însă, comentatorii invitați la TVR compară momentul Centenarului cu cel al Germaniei, țară care a devenit mai puternică, în timp, chiar dacă a avut o scădere economică, după unificare.
Cei 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România au fost „strecurați” prin sitele invitaților de la România9, emisiunea difuzată de TVR și moderată de Ionuț Cristache. Au fost prezenți Dan Dungaciu, sociolog și geopolitician român, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, alături de Vlad Bilețchi, preşedintele Asociaţiei „UNIREA - Onoare Demnitate și Patrie".
Dan Dungaciu a declarat că proiectul de unire cu Republica Moldova nu este unul funcțional și că în actuala formă „este o utopie”. „Este o idee rusească”, a amplificat Dungaciu, care a amintit că unificarea teritoriilor românești nu s-a făcut, din secolul XIX și până în 1918 prin intermediul unui referendum, ci prin voința populară exprimată în Parlament. Sociologul crede că basarabenii ar putea veni la un eventual vot de unire doar dacă li se face o ofertă economică care să le asigure o creștere economică, „un salariu de patru ori mai mare”. Acesta a făcut o comparație cu cea a Germaniei în care unificarea s-a făcut pe un criteriu de natură economică, „chiar dacă a plătit circa 10-15 ani” , în care s-a observat un regres economic, „vedeți ce forță a ajuns acum”. Dungaciu a spus că și în cazul României, după unirea cu Basarabia, de acum 100 de ani, a fost o scădere economică, dar rezultatele au început să se vadă ulterior.
La rândul său, Vlad Bilețchi recunoaște că este un exod dinspre Republica Moldova spre România și puțini vor să se mai întoarcă. „Din păcate mulți gândesc că nu avem la ce ne mai întoarce. Nu avem la ce”, a punctat Bilețchi. Acesta susține că Republica Moldova este ca o ființă fără cap, „nu există ca țară fără apartenența la o țară, precum România”.
Concluzia majoritară în studioul TVR a fost că momentul Centenarului este unul favorabil care trebuie fructificat în ideea reunificării celor două state românești.