Celulele din cordonul ombilical, solutie contra leucemiei

Copiii tratati prin noua metoda supravietuiesc mai mult decat cei care asteapta pentru un transplant de maduva.

Celulele din cordonul ombilical sunt mai eficiente in tratarea leucemiei la copii decat transplantul de maduva, arata un studiu publicat in „The Guardian”. Rata de supravietuire a pacientilor este mult mai mare decat in cazul pacientilor transplantati, sustin cercetatorii americani.

Celulele pot fi luate de la donatori Medicii de la Colegiul din Wisconsin au comparat cele doua tipuri de tratamente ale leucemiei pe un lot de aproape 800 de copii sub 16 ani, care aveau leucemie si supravietuiau de cinci ani.

Tratamentul facut cu celule din cordonul ombilical a avut rezultate mai bune decat transplantul medular, chiar daca celulele nu fusesera recoltate din sangele pacientilor, ci de la donatori.

Pentru transplantul de maduva se cauta in general rude foarte apropiate, deoarece sistemul imunitar raspunde mai bine la tratament. In cazul cel mai fericit, aproximativ 20%-25% dintre copiii cu indicatie de transplant au in familie un donator compatibil.

Bancile de tesuturi nu au suficiente mostre

Daca pana acum transplantul de maduva era considerat un tratament de prima linie, in viitor, ar putea trece pe locul al doilea dupa tratamentul facut cu celule stem (celule embrionare).

In aceste conditii, cercetatorii le-au sugerat medicilor din spitale sa se preocupe in egala masura de donatorii de celule stem, cat si de cei care doneaza maduva osoasa. Astfel, s-ar putea evita intarzierea tratamentelor.

Avantajul este ca acum bancile de celule stem au inceput sa aiba „provizii” serioase, parintii fiind foarte preocupati de recoltarea celulelor stem la nastere.

„Astazi, pacientii cu leucemie asteapta luni intregi pentru un transplant de maduva, iar boala lor evolueaza. Tratamentele cu celule stem ar putea ajuta in lupta cu timpul”, este de parere medicul John Wagner, de la Universitatea Minnesota (SUA).

In Anglia, anual sunt diagnosticate 7.000 de cazuri de leucemie dintre care 300-400 sunt copii. Potrivit statisticilor, boala omoara anual peste 4.000 de oameni.

In aceste conditii, bancile de celule stem s-au dezvoltat in ultimul an. In Anglia exista aproximativ 9.000 de mostre de astfel de celule, dar necesarul pentru a acoperi intreaga populatie este de 150.000-200.000.

Costuri

Celulele recoltate in Romania, transportate in Slovacia

In Romania, anual sunt diagnosticate intre 100 si 150 de cazuri de leucemie la copii. Ca si in alte tari europene, si la noi preocuparea pentru recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut, mai ales in ultimul an. Cel mai frecvent se fac recoltari in marile spitalele de obstetrica-ginecologie din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Targu-Mures, Oradea. Recoltarea, transportul si conservarea celulelor costa aproximativ 3.000 de lei, iar taxa de intretinere a acestor celule este de 100 de lei pe an. Celulele sunt transportate la o banca din Slovacia. La noi nu exista inca o astfel de banca.

Promitator

Leac impotriva diabetului Celulele stem au capacitatea de a se inmulti si de a se transforma intr-un anumit tip de celule, fiecare avand roluri specifice in organism. Printre bolile care pot fi tratate cu acest tip de celule nu se inscrie doar leucemia.

Cercetarile facute pana acum arata ca se obtin rezultate promitatoare si in tratarea bolilor congenitale, afectiunilor ficatului sau celor care distrug sistemul imunitar. Pacientii cu diabet, Parkinson ori Alzheimer ar putea beneficia, de asemenea, de tratamentul cu astfel de celule.