Celulele creierului pot fi refăcute din ţesuturile pielii

Mostre de piele au fost transformate direct în celule care se găsesc în ţesuturile principale ale creierului, într-un experiment pe şoareci efectuat de cercetătorii din California.

Chiar dacă mai este nevoie de efectuarea multor teste până va putea fi aplicată această tehnică pe om, cercetătorii sunt încântaţi de progresele înregistrate. Reuşita cercetătorilor a fost publicată într-o revistă americană de specialitate.

Dacă până acum celulele stem erau cele care putea să înlocuiască orice fel de celule , de la cele din ţesutul osos până la cele de pe creier, acum cercetătorii au încercat să găsească un înlocuitor pentru acest tip de celule deoarece sunt dificil de obţinut.

Grupul de cercetători de la Universitatea de Medicină Stanford din California a găsit o opţine mult mai simlplă decât cea a celulelor stem: convertirea celulelor propriei pieli.

Procesul nu este posibil încă pentru om În cadrul acestui studiu s-au realizat celule care au putut lua locul altor trei tipuri de celule ale creierului: neuroni, astrocite şi oligodendrocite.

“Suntem încântaţi cu privire la perspectivele pe care le oferă această descoperire pentru uzul medical al acestor celule. Am demonstrat că celulele se pot integra în creierul unui şoricel şi poate produce un anumit tip de proteină care face posibilă efectuarea semnalului electric printre electroni. Încă mai este mult de lucru pentru a genera celule similare din celulele pielii umane şi pentru a evalua siguranţa şi eficacitatea lor", a declarat conducătorul studiului, profesorul Marius Wernig.