Descoperire istorică a oamenilor de știință. Teoria a fost răsturnată. „Decenii la rând, biologii au crezut că...”
- Iulia Moise
- 13 iunie 2019, 13:43
Teoria privind trecerea organismelor vii de la stadiul unicelular la cel multicelular este răsturnată într-un studiu publicat joi de o echipă de oameni de ştiinţă australieni de la Universitatea din Queensland (UoQ), citat de agenţia Xinhua.
Datorită noilor tehnologii, cuplul Bernie şi Sandie Degnan a dovedit că primele organisme multicelulare nu semănau cu bureţii din prezent, aşa cum se crede, ci erau mai degrabă similare cu o grupare de celule convertibile, similare cu celulele stem.
„Acest lucru este oarecum intuitiv deoarece, în comparaţie cu plantele şi ciupercile, animalele au mult mai multe tipuri de celule, utilizate în moduri foarte diferite - de la neuroni la muşchi - iar flexibilitatea celulară a jucat încă de la început un rol crucial în evoluţia animalelor”, a declarat profesor Bernie Degnan.
Saltul de la organismele unicelulare la cele multicelulare reprezintă una dintre cele mai importante tranziţii din istoria noastră evolutivă.
Dezvoltarea organismelor multicelulare „a adus o complexitate incredibilă, ducând la apariţia animalelor, plantelor, ciupercilor şi lumii algelor pe care le putem observa în prezent”, a subliniat Bernie Degnan.
Timp de decenii, oamenii de ştiinţă au crezut că organismele multicelulare au evoluat din strămoşi unicelulari asemănători spongierilor moderni, cunoscuţi sub numele de coanocite. Însă, prin cartografierea celulelor individuale, cuplul Degnan a reuşit să compare tipuri similare de celule apărute de-a lungul timpului, dezvăluind istoria evolutivă a tipurilor individuale de celule prin comparaţia „semnăturii” acestora.
„Decenii la rând, biologii au crezut că teoria actuală este lipsită de sens deoarece coanocitele spongierilor seamănă atât de mult cu coanoflagelatele unicelulare”, a precizat Sandie Degnan, profesor asociat.
„Însă, semnăturile lor transcriptomice pur şi simplu nu se potrivesc, ceea ce înseamnă că acestea nu sunt pietrele de temelie ale vieţii animale pe care le-am crezut iniţial”, a subliniat Sandie Degnan.
Această descoperire rescrie ceea ce se crede despre evoluţie şi contribuie la o mai bună înţelegere a propriei noastre biologii, oferind potenţialul unor consecinţe mult mai profunde.