Celularele nu cresc riscul de cancer la copii

Copiii şi adolescenţii care folosesc telefoane mobile nu sunt, conform statisticilor, cu mult mai expuşi cancerului cerebral în comparaţie cu cei care nu le folosesc, conform unui nou studiu în domeniu.

Faptul că vârsta medie a utilizatorilor de telefoane mobile scade tot mai mult în fiecare an a născut îngrijorări în privinţa efectelor pe care acestea le au asupra celor mai tineri.

Iniţial cercetătorii credeau că în cazul copiilor, sistemul nervos fiind în plină dezvoltare iar circumferinţa capului mai mică, câmpul undelor electromagnetice ar putea pătrunde în unele regiuni mai periculoase ale creierului decât în cazul unui adult.

Studiul a fost făcut pe 646 de tineri cu vârste între 7 şi 19 ani Pentru a determina dacă există o legătură între utilizarea unui telefon mobil şi riscul ca un copil să sufere de o tumoare pe creier, cercetătorul Martin Roosli de la Tropical and Public Health Institute din Basel, Elveţia, împreună cu echipa sa au centraliza informaţiile despre 646 de tineri cu vârstele între 7 şi 19 ani. Dintre aceştia 352 aveau cancer la creier.

Studiul, desfăşurat între 2004 şi 2009, a demonstrat că din punctul de vedere al statisticilor, probabilitatea ca un copil să se îmbolnăvească de cancer nu este influenţată de utilizarea telefonului mobil.