Celulă de criză la ANSVSA. Transport de animale, pentru export, reținut de inspectorii veterinari în portul Midia

Celulă de criză la ANSVSA. Transport de animale, pentru export, reținut de inspectorii veterinari în portul Midia

Inspectorii ANSVSA au intensificat controalele în portul Midia a bordul navelor care transportă animale vii pentru țările arabe în urma accidentului navei Queen Hind, încărcată cu 14.600 de oi, care s-a răsturnat, duminică, în apropierea șenalului navigabil. O navă cu deficiențe a fost reținută în port. La sediul ANSVSA s-a constituit o celulă de criză privind monitorizarea exporturilor de animale.

ANSVSA informează că numărul echipelor de medici veterinari oficiali care verifică îmbarcarea pe nave a animalelor din Postul de Inspecție la Frontieră Constanța Nord, s-a suplimentat cu cinci specialiști din cadrul DSVSA Constanța. În cursul zilei de ieri, au fost supuse controlului sanitar veterinar două nave care intenționau să transporte animale către Arabia Saudită. La una dintre nave, autorizată sanitar veterinar pentru transportul animalelor de către DSVSA Constanța, inspectorii au depistat neconformități privind echipamentele necesare asigurării bunăstării și trasabilitatea animalelor.

ANSVSA precizează că nava urma să transporte 16.500 de ovine, iar la data efectuării controlului era încărcată în jur de 50% din efectivul destinat acestui transport. În ceea ce privește facilitățile de hrănire și cele de adăpare s-a constatat că nu toate boxele erau dotate cu un număr corespunzător de jgheaburi de adăpare. De asemenea, cantitatea de furaje încărcată era insuficientă față de cea necesară. Ca urmare, ANSVSA a decis reținerea transportului respectiv. Pentru evitarea stresului, animalele aflate la bordul navei rămân cazate în condiții de bunăstare.

Serviciile veterinare supraveghează ca personalul navei să asigure hrănirea și adăparea acestora. “Animalele vor fi menținute pe navă până la remedierea deficiențelor constatate, dar nu mai mult de 72 de ore”, a declarat, pentru EVZ, președintele ANSVSA, Robert Chioveanu. De asemenea, celula de criză constituită la nivelul ANSVSA a primit atribuții suplimentare care privesc monitorizarea exporturilor navale, respectiv afluirea animalelor către punctele de ieșire unde acestea se îmbarcă, graficul de sosire/plecare ale navelor în port, controalele efectuate de către serviciile veterinare la îmbarcarea animalelor în vederea transportului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform informațiilor furnizate de ANSVSA, în ceea ce privește animalele aflate pe nava  Queen Hind, care a eșuat în portul Midia, au fost salvate în total 252 de oi, din care au supraviețuit 181, cărora li se asigură asistența sanitară veterinară permanentă. Starea lor de sănătatea este monitorizată, iar fișele clinice de observație sunt transmise către celula de criză din cadrul ANSVSA.