Celebritatile lupta impotriva razboiului

Vedetele de la Hollywood, dar si din industria muzicala condamna razboiul din Irak si politica violenta dusa de administratia Bush.

Desi nu toti sunt partizani politic, ei impartasesc aceeasi opinie: razboiul nu poate aduce nimic bun.

Dezbaterea despre efectele violentelor din Irak a devenit din ce in ce mai puternica de-a lungul anilor, tot mai multe vedete alaturandu-se celor care sustin incetarea razboiului.

Ricky Martin, pacifist

Potrivit Associated Press, Ricky Martin a tinut sa trimita un mesaj presedintelui american referitor la politica sa in ceea ce priveste razboiul din Irak. Recent, in cadrul unui concert, cantaretul de 35 de ani a aratat degetul mijlociu atunci cand a rostit numele presedintelui in cantecul sau „Asignatura Pendiente”, care contine versul „o poza cu Bush”. Gestul a starnit aplauze din partea miilor de fani prezenti pe stadionul „San Juan”.

Cantaretul portorican a criticat si dupa aceea razboiul din Irak si a explicat de ce si-a schimbat parerea in privinta presedintelui american. „Convingerile mele despre pace si viata trec dincolo de orice politica guvernamentala si atat timp cat am un cuvant de spus pe scena, dar si in afara ei, voi condamna intotdeauna razboiul si pe cei care-l sustin”, a spus Ricky Martin despre gestul pe care l-a facut, printr-un e-mail trimis catre Associated Press de purtatorul sau de cuvant.

Locuitorii din Puerto Rico sunt cetateni americani, pot fi recrutati in armata, dar nu pot vota pentru presedintie si nu au drept de vot in cadrul Congresului.

Manipulare prezidentiala

Actorii Sean Penn, Susan Sarandon, Jane Fonda si Tim Robbins au avut si ei de comentat in ceea ce priveste razboiul din Irak. Penn a spus ca politicienii vor avea mult de suferit la alegerile din 2008 daca nu iau masuri impotriva razboiului din Irak. „Daca nu vor lua atitudine, noi nu-i vom mai sprijini”, a declarat actorul pentru Associated Press. Jane Fonda a facut o paralela cu razboiul din Vietnam si s-a declarat complet impotriva oricarui razboi. Richard Gere a criticat si el administratia Bush si politica violenta din Irak. „Trebuie sa ne oprim. Nu exista motiv pentru un razboi”, declara Gere in 2003, in cadrul Festivalului de Film de la Berlin.

Si Dustin Hoffman a acuzat politica americana, spunand ca presedintele George W. Bush a incercat sa manipuleze atentatele din 11 septembrie 2001, astfel incat acestea sa reprezinte o posibila justificare a razboiului. „Pentru mine, ca american, cel mai dureros aspect este ca sunt convins ca administratia Bush a manipulat suferinta intregii tari dupa atentatele teroriste, si acest lucru este de condamnat”, a spus Hoffman in discursul pe care l-a tinut cand a primit premiul pentru intreaga cariera in cadrul galei Premiilor Empire.

Impotriva democratiei impuse

Potrivit agentiei France Presse, intr-un interviu acordat postului de televiziune Fox News, Clint Eastwood, nominalizat la categoria Cel mai bun regizor la Premiile Oscar, a declarat ca a fost impotriva invaziei Irakului de catre americani, in 2003.

Acesta este de parere ca scopul Statelor Unite de a incerca sa impuna democratia in Irak a fost gresit. „Nu am fost de acord cu asta. Pentru ca democratia nu e un lucru pe care il obtii peste noapte. Nu cred ca America a devenit democratica peste noapte. Este ceva pentru care a trebuit sa luptam si in care am crezut cu adevarat”, a spus Eastwood.

Totusi, acesta a adaugat ca Bush este un presedinte tenace. Intrebat cum si-l va aminti lumea pe George W. Bush, acesta a raspuns: „Trebuie sa admiri pe cineva care lupta pentru interesele sale indiferent ce arata sondajele. Foarte multi presedinti actioneaza in conformitate cu ceea ce reiese din sondaje”, a adaugat Eastwood.

Angelina Jolie s-a declarat non-partizana politic, insa este de parere ca razboiul nu le  poate aduce nimic bun americanilor. „Nu ma pronunt pentru sau impotriva razboiului, ci subliniez faptul ca sumele enorme cheltuite pentru asta sunt nejustificate. Se aloca cinci milioane de dolari lunar pentru armata, dar nu se pot gasi 15 milioane de dolari anual pentru lupta impotriva SIDA”, a declarat Jolie, citata de softpedia.com.

Bush, un presedinte fictiv

Julianne Moore crede ca Bush este „un presedinte fictiv” care finanteaza „terorismul”. „Suntem parinti si trebuie sa ne invatam copiii ca solutia nu este sa te lupti. Razboiul nu este solutia”, a spus actrita.

Muzicianul Carlos Santana l-a citat pe fostul sau prieten Jimi Hendrix, intr-un mesaj impotriva razboiului si a spus ca filosofia sa este total opusa celei a presedintelui Bush.

„Cum obisnuia Jimi Hendrix sa spuna, notele muzicale au o mai mare importanta decat gloantele”, a spus Santana. „Am discernamant. Simt ca iubesc. Traiesc in prezent si incerc sa prezint o dimensiune ce aduce armonie si impacare. Conceptia mea este total diferita de cea a presedintelui Bush”, a declarat artistul pentru cotidianul „USA Today”.

Pacifisti

Celebritati care-l condamna pe Bush

> Jennifer Aniston > Susan Sarandon > John Cusack > Richard Gere > Carlos Santana > Ricky Martin > Julianne Moore > Jane Fonda > Dustin Hoffman > Tim Robbins > Sean Penn > Alec Baldwin > Cher > George Clooney > Whoopi Goldberg > Larry Hagman > Madonna > Eric Roberts > Julia Roberts > Martin Scorsese > Martin Sheen > Barbra Streisand > Clint Eastwood > Angelina Jolie

Controversa

Dixie Chicks s-au razbunat pe Bush cu un Grammy

> Trioul country Dixie Chicks a revenit spectaculos in industria muzicala.

> Fetele au dominat in mod neasteptat Premiile Grammy, decernate in aceasta luna, obtinand cinci distinctii.

> Revenirea lor a avut loc la patru ani dupa ce au starnit controverse, cu declaratia lor impotriva presedintelui George W. Bush.

> In cadrul unui concert care a avut loc la Londra in 2003, Natalie Maines, una dintre membrele formatiei, a spus ca ii este rusine ca presedintele Bush provine din Texas, acelasi stat din care este si ea.

> Distinctiile din cadrul galei Pemiilor Grammy din acest an au fost un fel de razbunare a grupului.

> Fetele au fost cenzurate la mai multe posturi de radio americane ca urmare a opiniei pe care au exprimat-o public.