Cele mai zgomotoase locuri de muncă din România

Angajaţii în construcţii, industrie grea şi transporturi trebuie să suporte cele mai mari niveluri ale zgomotului în timpul orelor de serviciu, potrivit companiei de măsurare a zgomotului Enviro Consult.

"Cele mai zgomotoase companii sunt din zona construcţiilor, industrie grea sau transporturi. Însă, din experienţa noastră, mulţi angajaţi ai unor companii din zona office se confruntă cu problema zgomotului", spune Bogdan Lazarovici, directorul executiv al Enviro Consult, într-un comunicat de presă transmis de companie.

Potrivit oficialului, pentru zona de birouri, legislaţia prevede un maxim de 60 decibeli. "Însă pentru un angajat care lucrează într-un astfel de mediu, o sursă constantă de zgomot de 57-65 decibeli, timp de opt ore, reprezintă un factor stresant uriaş", adaugă Lazarovici.

Conform studiilor europene, zgomotul la locul de muncă se află în topul factorilor de stres pentru angajaţi.

Poluarea fonică, un tabu "În ţara noastră, poluarea fonică la locul de muncă este încă un tabu pentru o bună parte din companii, care refuză să accepte că au această problemă", adaugă şeful Enviro Consult.

Studiile companiei arată că peste 90% dintre firmele care ar trebui să facă o evaluare de zgomot pentru angajaţi nu fac o astfel de testare.

Piaţa evaluărilor de zgomot la locul de muncă este de aproximativ 4 milioane de euro. Din estimările Enviro Consult, această piaţă ar trebui să fie de cel puţin 8 milioane de euro.

"Din păcate, încă ne confruntăm cu o abordare a multor companii care nu sunt centrate pe confortul angajatului la locul de muncă şi implicit pe randamentul său. Multe dintre acestea preferă să cheltuie bugetele de employers care pe team-building-uri sau alte programe cu valoare de marketing intern imediat. Un proiect de reducere a zgomotului la locul de muncă are un impact pe termen lung, iar rezultatele se regăsesc în sănătatea angajatului şi, implicit, randamentul său", consideră Bogdan Lazarovici.

Enviro Consult a fost infiinţată la finele lui 2003 şi deţine aproximativ 60% din piaţa autohtonă a măsurării zgomotului.