Cele mai vechi urme de paşi lăsate de om au fost descoperite într-o peşteră din România

Cele mai vechi urme de paşi lăsate de om au fost descoperite într-o peşteră din România

Cele mai vechi urme de om care au fost găsite până acum în Europa şi poate chiar în toată lumea se află în peştera Ciur Izbuc din comuna Roşia, judeţul Bihor, au anuntat cercetătorii.

Conform Science News, iniţial au fost descoperite aproximativ 400 de urme, în 1965. La început, oamenii de ştiinţă au presupus că acestea aparţin unui bărbat, unei femei şi unui copil, care ar fi trăit acolo în urmă cu aproximativ 10.000 - 15.000 de ani. Însă măsurările recente care s-au făcut cu ajutorul carbonului radioactiv pe două oase de urs, dezgropate din acea peşteră, au arătat că Homo Sapiens ar fi lăsat acele urme acum 36.500 de ani, a afirmat antropologul David Webb de la Universitatea Kutztown din Pennsylvania.

Verificări detaliate

Analizele care s-au făcut pe 51 din aceste urme - pentru că restul a fost distrus de exploratori şi de turişti - indică faptul că în peşteră s-au aflat 6 sau 7 indivizi, printre care cel puţin un copil, care au intrat acolo după ce o inundaţie a depus pe podeaua peşterii un nisip mâlos, în care paţii au fost păstraţi - se arată în raportul cercetătorilor, publicat pe 7 iulie 2014, în American Journal of Physical Anthropology.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte studii

Până acum urmele Homo Sapiens găsite în Europa sau în alte zone ale lumii nu depăşeau 33.000 de ani. La o conferinţă din 2011, oamenii de ştiinţă au anunţat că în Tanzania au fost găsite urme de Homo Sapiens cu o vechime de 120.000 de ani, însă acele studii nu au fost niciodată publicate, ceea ce sugerează faptul că există o problemă cu datarea exactă a probelor sau cu autenticitatea acestora.