Cele mai vechi procese din România au atins vârsta majoratului

O moştenire se judecă de 21 de ani în timp ce un partaj a fost ”atacat” după 13. Statisticile se regăsesc într-un control al inspecţei judiciare a CSM care a inventariat procesele mai vechi de zece ani din întreaga ţară.

Cel mai vechi dosar verificat de CSM îl regăsim înregistrat la Judecătoria Constanţa şi are ca obiect o moştenire. De 21 de ani şi 7 luni, rudele a două familii nu se înțeleg. După ce a fost judecat de tribunal şi suspendat pentru câteva luni, cauza a fost repusă pe rol. În 1993 a avut loc un recurs extraordinar al procurorulu general care a hotărât ca totul să se ia de la capăt.

11 ani în nelucrare În cei 21 de ani, procesul a fost suspendat de mai multe ori deoarece s-a așteptat soluţionarea altor cauze care aveau legătură cu speţa iniţială. Din această cauză nimeni nu s-a uitat peste dosar 11 ani şi patru luni, fiind lăsat în nelucrare. După ce s-a decis rejudecarea, magistraţii au constatat că nu este competentă judecătoria Constanţa ci judecătoria Mangalia.

Greşeală majoră Abia din 2004 procesul a început să se judece de instanţa competentă teritorial. Chiar şi în aceste condiţii, procesul nu este gata, având în vedere că cei de la Curtea de Apel Constanţa au dat un prim termen de 4 luni.

Resentimente acute Un proces de succesiune se judecă la Tribunalul Cluj de 18 ani şi 8 luni. Potrivit raportului Inspecţie Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind procesele mai vechi de un deceniu, tribunalul a soluţionat cauza în termen de 3 ani şi jumătate “după care s-au formulat 4 cereri de îndreptare eroare materială".

Cererea de apel a fost făcută după 15 ani de la data la care a fost dată sentinţa de către instanţa de fond!

Ping-pong cu dosare

La Judecătoria Sectorului 4 întâlnim un proces de revendicare ce durează de 17 ani şi cinci luni. În doi ani s-a obţinut o decizie care a fost atacată cu apel. Instanţa superioară a decis desfiinţarea sentinţei şi trimiterea procesului spre rejudecare. După patru ani, tribunalul a decis din nou rejudecarea procesului. Acelaşi proces a mai fost trimis spre rejudecare de alte două instanţe. După cîteva termene, judecătoria a decis că nu-i competentă şi a trimis cauza la tribunal.

Tribunalul l-a trimis înapoi la judecătoria de sector, după care judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis că tribunalul trebuie să judece. După 17 ani, CAB a rămas în pronunţare.

Suspendat şi rejudecat

Un alt proces care are ca obiect revendicarea unui imobil se judecă de 16 ani la Tribunalul Bucureşti. În doi ani s-a dat o soluţie, contestată la CAB. În 1999, Curtea Supremă a casat decizia instanţei inferioare şi a trimis dosarul spre rejudecare. În continuare, dosarul este suspendat pentru cinci ani, repus pe rol, rejudecat de tribunal şi CAB după care instanţa supremă decide, a doua oară, rejudecarea procesului.

La plimbare prin ţară

La judecătoria Piatra Neamţ a fost înregistrat un proces care are ca obiect revendicare imobiliară care durează de 15 ani şi şapte luni. După o strămutare la Tribunalul Vrancea, cauza ajunge la Judecătoria Foşcani. Se face apel şi Înalta Curte spune că dosarul trebuie să se judece în Capitală, unde ajunge în 1998. Curtea de Apel a decis rejudecarea procesului.

Un alt caz fără precedent care a condus la apariţia unui nou proces “istoric" este un dosar din 1994, sluţionat irevocabil trei ani mai târziu dar care a fost prelungit de 27 de cereri introduse de cel care a pierdut procesul, cereri care au ca obiect contestaţie în anulare.

DIVORŢURI ŞI PATERNITATE

Riscurile unui banal divorţ

În Bucureşti, un divorţ poate dura 16 ani. Este cazul unui proces înregistrat la Judecătoria Sectorului 1 pe 6 mai 1996. Câteva luni mai târziu, în mai 2007, cauza a fost soluţionată. După opt ani, împotriva acestei sentinţe, femeia a făcut apel motivând că dosarul a fost soluţionat în lipsa sa. Cererea a fost respinsă şi instanţa superioară a decis rejudecarea dosarului. A pierdut din nou, s-a cerut strămutarea procesului şi recuzarea judecătorilor. Împotriva hotărârii s-a formulat contestaţie în anulare care încă se judecă.

Partaj înaintea divorţului

La Judecătoria Cluj este înregistrat un proces de partaj cu o vechime de 16 ani şi jumătate. Instanţa a soluţionat cauza în termen de 9 luni, numai că cererea de apel a venit după 13 ani şi trei luni. La Constanţa situaţia este inedită, în sensul că s-a trecut la soluţionarea acţiunii de partaj (după şapte ani) fără soluţionarea divorţului.

S-a răzgândit după 15 ani

La Fălticeni se judecă un proces de divorţ de 16 ani. A fost soluţionat în câteva luni, însă reclamanta a făcut apel, după care l-a retras. După 15 ani de la data pronunţării deciziei, femeia a făcut recurs motivând că fostul soţ a decedat în termenul legal de 30 zile când avea dreptul să facă recurs.

Expertize genetice

De 13 ani şi jumătate, la Judecătoria Botoşani se judecă un proces de paternitate. Şapte ani a fost suspendat. De cinci ani se trimit adrese către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani pentru a se comunica care este situaţia reală actuală a minorului şi de asemenea pentru a se emite adresă către familia minorului din Franţa. În proces s-a admis efectuarea unei expertize genetice. Proba nu a putut fi administrată, întrucât la scurt timp de la naşterea minorului, acesta a fost trimis în Franţa pentru tratament, suferind de anumite dizabilităţi şi nu a fost repatriat. Minorul a fost încredinţat unei familii din Hexagon.