Băncile au scăzut mult dobânzile pe care le acordă pentru economiile la termen în lei și euro, iar cel mai bine remunerate sunt depozitele pe circa un an.
Unii creditori care depind mai mult decât alții de banii atrași de pe piață, oferă încă dobânzi bune, în condiții destul de avantajoase.
Cea mai redusă scadență pentru care băncile mai sunt dispuse să ofere dobânzi de peste 2% la lei este, cum menționam, de 12 luni, în condițiile în care acum trei - patru luni încă se puteau găsi bănci care ofereau dobânzi la fel de mari pentru depozitele la 3 sau 6 luni, mai ales că românii prefără maturități de numai câteva luni la depozite.
Pentru depozite pe un an, cea mai mare dobândă este oferită de TBI Bank la depozitul promo, respectiv 2,35% pe an. Aceeași bancă are încă un depozit, denumit „all inclusive”, cu o dobândă de 2,15 % pe an, cu care ocupă locul doi al celor mai rentabile economii pe un an. Practic, într-un an de zile dobânda acumulată la un depozit în valoare de 5.000 de lei este de 98,7 lei, în primul caz, și de 90,3 lei, în al doilea caz.
Tot 2,15% pe an este dobânda oferită de Idea Bank, așadar 90,3 lei, după 12 lei, pentru un depozit pe 12 luni.
Carpatica este al treilea creditor în topul celor mai mari dobânzi la depozitele pe un an, respectiv 2,05% pe an, adică 86,1 lei câștigați, după 12 luni. Produsul în cauză este „depozitul flexibil”.
Banca are de asemenea și un depozit la terman, cu dobândă de fix 2%, așadar 84 de lei acumulați după un an. Celelalte bănci au dobânzi sub 2%.
Alte costuri la care ar trebui să fiți atenți sunt comisioanele de administrare a contului. De asemenea, pentru a retrage banii fără costuri este bine să alegeți una din băncile ce nu percepe comision de retragere numerar la scandentă. Nu sunt de ignorant nici diversele facilități pe care le oferă băncile, cum ar fi faptul că suportă costul impozitului de 16% pe care statul îl percepe pentru câștigul din depozite.