Cele mai puternice centrale electrice solare

Companiile americane vor construi în curând două centrale solare de energie electrică, a căror putere însumată va depăşi 800 megawatt într-o zi însorită. Aceasta reprezintă mai mult de 12 ori cantitatea de energie electrică livrată de cea mai puternică centrală solară prezentă.

Acest proiect va fi efectuat pentru compania Pacific Gas & Electric. Aceasta s-a obligat prin contract cu statul american să genereze, până în anul 2010, peste 20% din energia sa din surse regenerabile de energie. Aceeaşi companie aşteaptă ca noua centrală solară să producă energie electrică la preţuri competitive cu celelalte surse neconvenţionale de energie, cum ar fi morile de vânt, informează stiinta.info.

Noua centrala electrică solară se va întinde pe aproape 40 de kilometri pătraţi şi, pe o vreme însorită, va genera 800 megawatt. Desigur însă, cum nu toate zilele din an vor fi însorite, energia totală livrata va fi în medie de 3 ori mai puţină decât o termocentrală de aceeaşi putere. Pentru comparaţie, centralele română şi iugoslavă de la Porţile de Fier cumulează împreună 2660 megawatt.

Prima centrală solară va fi construită în San Luis de către compania americană OptiSolar, care foloseşte panouri solare cu un strat subţire special de material activ. Ea va genera 550 megawatt. Cea de-a doua centrală solară va genera 250 megawatt şi va fi construită în apropierea primei locaţii, de către compania SunPower Corporation. Aceasta va folosi o tehnologie bazată pe siliciu şi va avea panouri solare care se orientează automat în direcţia Soarelui. Pe de altă parte, cei de la OptiSolar au ales pentru o tehnologie ieftină, cu panouri fixe.

Cu totalul de 800 de megawatt, cele două centrale vor depăşi cu mult cea mai mare centrală instalată în Statele Unite, care generează 14 megawatt, pentru baza americană Nellis Air Force din Nevada. O altă centrală care foloseşte oglinzi pentru concentrarea radiaţiei solare, a fost tocmai construită tot la Nevada, având 64 de megawatt. În Europa, centrale similare au fost construite în Spania (23 de megawatt) şi în Germania (40 de megawatt).

Cele două companii constructoare nu au anunţat, încă, preţul de construcţie sau al energiei solare care va fi livrate. Nimeni nu se aşteaptă ca acest preţ să fie scăzut, însă s-ar putea ca acesta să fie unul dintre cele mai scăzute preţuri de pe piaţa energiei solare. În acest moment, preţul energiei solare este între două şi cinci ori mai mare decât al energiei obţinute pe cale obişnuită, în funcţie de locaţie şi perioada zilei când este livrată.