Au rămas mai puțin de zece zile până la deschiderea noului an școlar. Pregătirile sunt în toi, iar magazinele sunt pline de părinți și elevi dornici să prindă cele mai bune oferte pentru rechizite. Atenție însă pe ce dați banii, produse similare se găsesc la prețuri diferite în funcție de magazinul ales.
Noul an școlar vine cu schimbări importante. Adoptarea noului Statut al elevului aduce schimbări și în coșul de cumpărături pentru școală. Din acest an, uniforma nu mai este obligatorie, ceea ce îi scutește pe părinți de cel puțin 100 de lei.
Elevii din clasele mici au nevoi mai mari
Liceenii dau mai puțini bani pe rechizite și manuale, în timp ce elevii din generală au nevoie de o listă aproape interminabilă. Costul unui coș de cumpărături pentru debutul școlar ajunge, la cei mici, la cel puțin 200 de lei, în timp ce elevii din clasele de liceu își pot asigura primul semestru cu doar 100 de lei.
„Pentru copiii care încep anul acesta clasa pregătitoare, „pachetul de bază” este format din: ghiozdan, penar, stilou, pixuri, creioane simple, radiere, creioane colorate, carioci, caiete de română, matematică şi cu foaie velină, bloc de desen, pensule şi acuarele, hârtie creponată, lipici și foarfecă. La liceu e mai simplu, elevii vin doar cu câteva caiete,
Același ghiozdan, diferențe de peste 50 de lei
Cei mici sunt pretențioși când vine vorba de alegeri. Cei mai mulți optează pentru rechizite imprimate cu anumite personaje de desene animate sau vedete, care să le ajute ,,să învețe mai bine”. Apariția pe caiet a unui desen îndrăgit sau a unei vedete poate dubla prețul normal al obiectului școlar. Inscripționări sunt disponibile atât pe ghiozdane, cât și pe caiete sau instrumente de scris. ,,Fata mea, elevă în clasa a III-a, are o personalitate puternică. A ales deja ce desen animat o va însoți tot anul. Prețurile sunt mai mari, dar vin la pachet cu promisiuni de note mai mari la învățătură.” spune Georgiana Ilie, mămica unei eleve.
Un alt aspect demn de luat în calcul este magazinul de unde se cumpără produsul. Spre exemplu, același ghiozdan, inscripționat cu un personaj dintr-un desen animat, poate fi găsit cu prețuri care variază între 54 și 120 de lei. În acest an, lanțurile de magazine online par să piardă teren în fața supermaketurilor. În timp ce site-urile oferă prețuri între 73 și 120 de lei, același ghiozdan se găsește într-un mare magazin la doar 54 de lei.
Rechizite de lux pentru cei mai pretențioși
Pentru cei mai pretențioși, începerea anului școlar poate reprezenta o adevărată investiție. Oferta disponibilă pe piață cuprinde chiar și caiete cu pagini parfurmate. Totul pentru prețuri mult mai mari. Cei care optează doar pentru rechizite scumpe sunt nevoiți să scoată din buzunare chiar și 1.000 de lei.
Așteptați și lista de la școală
Oricare ar fi bugetul alocat pentru pregătirea copilului pentru un nou an şcolar, părinţii se aşteaptă să aibă cheltuieli şi după începerea şcolii. Astfel, ei ştiu că pe lângă rechizite, vor avea de cumpărat și culegeri auxiliare și buchete de flori. „Prima zi de școală înseamnă și flori, dar și listele de la profesori cu diferite caiete sau culegeri auxiliare. În plus, mai avem și fondul clasei și fondul școlii. Nu sunt oficiale, dar această realitate nu trebuie ignorată. La coșul minim de cumpărături, mai adăugați încă 150 de lei pe puțin”, continuă Georgiana Ilie, mama elevei de clasa a III-a.
Astfel, prețul mediu al unui coș de cumpărături care să conțină cele necesare unui elev ajunge la 165 de lei.
Structura anului școlar
Anul școlar 2016-2017 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, și se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016-3 februarie 2017) și semestrul al II-lea (13 februarie 2017-16 iunie 2017)”. Vacanțele elevilor sunt programate astfel: vacanță de iarnă (24 decembrie 2016-8 ianuarie 2017), vacanță intersemestrială (4 -12 februarie 2017), vacanță de primăvară (19-30 aprilie 2017) și vacanță de vară (17 iunie-10 septembrie 2017)