Cele mai bune decizii se iau după masă

Pe stomacul gol, scade nivelul unui hormon care controlează comportamentele impulsive. Astfel, riscaţi să luaţi hotărâri „în pripă“.

Săritul peste mese duce la scăderea nivelului serotoninei din creier, o substanţă chimică cu rol în controlarea comportamentelor impulsive şi dezorganizate, arată publicaţia „Daily Mail“. Drept urmare, deciziile emoţionale ar putea prima în faţa celor raţionale.

Cercetătorii britanici de la Universitatea Cambridge au ajuns la aceste concluzii după monitorizarea unui grup de femei şi bărbaţi, puşi în faţa unui tratament pe care ei îl considerau nedrept.

Lipsa serotoninei duce la răspunsuri agresive

Cei 20 de voluntari au luat parte la un joc care presupunea ca fiecare să primească o ofertă din partea colegului de a împărţi o sumă de bani. Dacă respectivul accepta, ambii jucători primeau partea lor de bani. Dacă refuza, niciunul nu primea nimic. Normal, senzaţia că li se dă o sumă mult mai mică decât ar trebui a dus la refuzarea unei treimi din oferte - cu riscul de a nu primi nimic.

Numărul ofertelor refuzate a crescut cu peste 80 la sută atunci când participanţii aveau un nivel al serotoninei mic - lucru care se întâmpla atunci când nu mâncaseră. Mai mult, ofertanţii au avut parte de un răspuns violent din partea celor care primeau oferta mică.

„Cercetările noastre arată că serotonina joacă un rol important în luarea deciziilor, prin menţinerea unui control asupra răspunsurilor agresive“, susţine unul dintre cercetători, Molly Crockett.

Mâncaţi nuci, banane, carne roşie

Nivelul serotoninei poate fi crescut în mod natural, prin mişcare sau mâncat, spun specialiştii. „Când mănânci, se produce o acumulare de sânge în stomac şi, astfel, nivelul sângelul central scade. Drept urmare, ne simţim mai moleşiţi.

Când suntem în această stare, se activează sistemul parasimpatic, care duce la eliberarea serotoninei plus alte substanţe cu acelaşi efect“, explică Radu Braga, cercetător în domeniul neuroştiinţelor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti.

Nivelul serotoninei poate fi ridicat şi prin tipul de alimente consumate. Astfel, carnea roşie, nucile, bananele, tonul, produsele lactate şi cele din soia conţin un aminoacid (triptofanul), esenţial în producerea „hormonului fericirii“.

ACŢIUNE

Nivelul scăzut de serotonină produce depresie

Cunoscută în limbajul obişnuit sub denumirea de „hormonul fericirii“, serotonina are un efect major asupra dispoziţiei. O cantitate prea mică de serotonină duce la depresie, în timp ce un nivel ridicat produce senzaţia de euforie, cum se întâmplă în cazul persoanelor care folosesc droguri. În general, nivelul serotoninei din creier scade cu înaintarea în vârstă, spun specialiştii. „Nu se ştie sigur de ce se întâmplă acest lucru, însă se incriminează stresul sau moştenirea genetică. Alte persoane la care se produce o cantitate scăzută de serotonină sunt cei predispuşi la o patologie depresivă“, mai explică cercetătorul în neuroştiinţe Radu Braga.