Cele cinci războaie care au înecat omenirea în sânge. Războaiele sunt cea mai cumplită experiență pe care umanitatea a experimentat-o.
Cele cinci războaie care au înecat omenirea în sânge. Există unele conflagrații care s-au dovedit a fi mai îngrozitoare decât altele.
Publicația NationalInterest readuce în memorie câteva dintre cele mai mari războaie din istoria omenirii, soldate cu zeci de milioane de morți.
Cinci războaie care au înecat omenirea în sânge: Războiul civil chinez
S-ad dus între forțele Republicii China (ROC) și Partidul Comunist Chinez (PCC), timp de mai bine 20 de ani(din 1927 până în 1950). În urma lui au luat ființă Republica Populară Chinezeă pe continent și Republica China pe insula Taiwan. Aproximativ opt milioane de oameni au fost uciși în acest conflict complicat de prezența forțelor japoneze în China.
Represaliile împotriva orașelor și satelor considerate de partea taberei adverse au ucis mai mulți civili. Războiul civil a fost amplificat de prezența forțelor japoneze angajate într-o campanie brutală de pacificare a Chinei ocupate.
Războaie care au înecat omenirea în sânge: Rebeliunea Tai Ping
Hong Xiuquan, un mistic creștin chinez care credea că e frate cu Iisus, a condus o revoltă împotriva dinastiei Qing, aflate la conducere. Hong a fondat Regatul Ceresc Tai Ping, iar armata creată de el a dus un sîngeros război civil. A durat între 1850 și 1864, find, probabil, cel mai letal conflict din toate timpurile. Numărul total de victime, inclusiv civili, ar fi fost între 20.000.000 și 100.000.000.
Cinci războaie au înecat omenirea în sânge: Invaziile mongole
Mongolii, un trib de călăreți nomazi din Asia Centrală, au dus o campanie de cucerire de o sută de ani care a supus cea mai mare parte a Eurasiei. În sec XIII Imperiul Mongol a cucerit Rusia modernă, China, Birmania, Coreea, toată Asia Centrală, India, Iran, Irak, Turcia, Bulgaria, Ungaria și Polonia. Aceste cuceriri au fost scăldate în sânge. Se spune că între 1211 și 1337, aproape 18,4 milioane de oameni au murit doar în Asia de Est.
Primul Război Mondial
16.000.000 de oameni au fost uciși în Marele Război (1914-1918). Dintre aceștia, 9.000.000 erau combatanți și 7.000.000 erau necombatanți. A fost primul război din epoca industrială purtat la scară globală, cu mitraliere, tancuri și artilerie grea.
Marele Război a fost marcat de câteva bătălii sângeroase, rămase în istorie ca lecție pentru pierderile inutile de vieți omenești de ambele părți. Una dintre ele este bătălia de la Marne, în care au pierit 250.000 de francezi. Supranumită „Mama tututor bătăliilor” sau ”Abatorul, Bătălia de la Verdun a costat aproximativ 714.000 de vieți omeneșit în 300 de zile.
Se crede că numărul total al morților în bătălia de la Somme e între 700.000 și 1,1 milioane. Victimele de pe frontul de est au fost mai multe: 300.000 de germani și 2,4 milioane de ruși uciși, mulți nu din cauza luptei, ci a greutăților și bolilor Primul Război Mondial a fost și ultima dată când numărul victimelor civile a fost mai mare decât cel al combatanților.
Al Doilea Război Mondial
Rămâne cel mai mare și distrugător război din istoria omenirii. Între 1939 și 1945 au murit între 60 până la 80 de milioane de oameni. Între 21 și 25 de milioane erau fost militari, restul civili. Conceptul Războiului Total, în care sfera obiectivelor legitime de război e extinsă de la armata inamică la statul care o susține, a făcut ca orașele să fie ținte.
Spre deosebire de Primul Război Mondial, acesta a fost un război cu adevărat global. Mare parte a luptelor au avut loc în Asia și Pacific. Uniunea Sovietică a pierdut aproximativ 27 de milioane de militari și civili, devenind de departe țara cu cel mai mare număr de morți. Germania între 6-7 milioane, iar Japonia aproximativ 2,5 milioane până la 3,2 milioane. SUA au pierdut aproximativ 420.000 de vieți.
Actele de genocid au contribuit și ele semnificativ la numărul de morți. Campania de exterminare dusă de Germania nazistă împotriva evreilor, slavilor, romilor, homosexualilor, disidenților germani și a persoanelor cu dizabilități ar fi provocat 11 milioane de morți.